Principală  —  Pamflet   —   8 martie la spital

8 martie la spital

Vine ziua de 8 martie şi femeile din R.Moldova se vor simţi răzbunate. Da, în condiţii de austeritate, cadourile vor fi tot mai modeste, parfumurile tot mai ieftine, buchetele vor fi dintr-o singură lalea cu mult celofan, mesele mai sărăcuţe, cu alcool mai mult şi carne mai puţină, dar să fim sinceri: 8 martie e încă o sărbătoare destul de palpabilă pe fundalul zilei Armatei Roşii, care aproape că nu a mai fost consemnată oficial.

Deci, 8 martie e zi liberă, astfel încât femeile se vor simţi în apele lor la bucătărie, să gătească în voie bucate de care pot mai bine ca să nu-ţi scape bărbaţii să se îmbete. Sincer vorbind, bărbaţii nu se îmbată pur şi simplu, ci din cauza femeilor – ori ele nu fac mâncarea bună, ori vorbesc ce nu trebuie, ori se îmbracă nu prea sexy, ori prea sexy, ori lucrează prea mult, ori prea puţin, or greşesc altceva şi îi aduc la disperare.

Ştiind că bărbaţii nu-şi apreciază femeile la deplina valoare în familie, bărbaţii de stat au decis să facă sărbătoarea de 8 martie absolut memorabilă pentru femei. Astfel, unii administratori de instituţii au mers mai departe de laleaua învelită în celofan mult şi au organizat concursuri.

Municipiul Chişinău se mândreşte în acest an cu un concurs foarte original: ”Gala femeilor din sistemul de sănătate din municipiul Chişinău 2016”. Direcţia municipală de Sănătate organizează un mare şou la Filarmonica ”Serghei Lunchevici” pe data de 2 martie. La şou participă femeile din instituţiile medicale din capitală, femeile în halat alb.

E 8 martie, şi ele trebuie să iasă în faţă şi să arate bine. Pe scenă vor urca doar cele mai destoinice, cele care corespund criteriilor. Iar criteriile sunt prevăzute într-un regulament aprobat de către Consiliul municipal în 2004!

Preşedintele Comisiei de concurs, Mihai Moldovanu, şeful direcţiei Municipale Sănătate, a remis instituţiilor medicale regulamentul de participare, care conţine şi probele de concurs, cităm: ”Femeia la început de carieră; Femeia care decide; Femeia dedicată medicinei; Femeia părerea căreia contează”. Pentru a participa la această competiţie, concurentele ”trebuie să trimită publicaţii, materiale foto, video, audio”.

Concursul fiind anunţat, s-au şi început disputele. Cum trebuie să fie femeia la început de carieră? Ce fel de video să remită ele la concurs? Dar audio – ce să se audă acolo? Iar femeia care decide – ce dovezi să aducă că ea cu adevărat decide? Şi cât de mult trebuie ea să decidă, ca femeie, dacă şeful sistemului în care lucrează preponderent femei este un bărbat, care este şi preşedintele juriului? Trebuie ea oare să demonstreze că poate decide sau doar să se facă că decide, ca să nu sară calul? La categoria ”Femeia dedicată medicinei” s-a lăsat chiar cu scandal – care dintre cele care lucrează actualmente în sistemul medical o face din alte considerente decât din dedicaţie? De ce vine o asistentă medicală la serviciu, dacă acolo are de îngrijit bolnavi, de spălat intestine, stomace, corpuri transpirate, de făcut perfuzii, injecţii, de ascultat răcnete şi dureri? Şi toate pentru 1400 de lei la început de carieră sau 2500 de lei la final. Cu 1400 de lei nici pâine socială nu-ţi ajunge să-ţi cumperi, darmite să ai un abonament la bazin, ca să mergi să-ţi speli creierii de atâta spital. În final, categoria ”Femeia, părerea căreia contează” e chiar dubioasă. Or, nu contează oare părerea fiecărei femei? Că nu pot fi premiate toate, este evident. Deci a cărei părere va conta cel mai mult? Noroc că există juriul, constituit din şi condus de bărbaţi. Ei pot să decidă aşa ceva. ”Controlul executării prezentului ordin mi-l asum”, mai scrie Mihai Moldovanu în ordinul cu privire la organizarea ”Galei femeilor din sistemul de sănătate din municipiul Chişinău 2016”.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare