10 cântăreţi moldoveni în Piaţa Roşie

422-circ-piata-rosie10 cântăreţi şi formaţii artistice din R.Moldova au acceptat să cânte piese sovietice în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, alături de Iosiv Kobzon şi Lev Leşcenko. Iar la 28 iunie 2013 aceştia vor cânta deja în faţa Kremlinului de la Moscova.

Moldoveanul Adrian Ursu urma să deschidă manifestarea sovietică de la Chişinău cu inamovibila “Katiuşa”, românul Alexandru Manciu a învăţat “Idiot soldat po gorodu”, iar naistul european Constantin Moscovici a pregătit piesa “Cununa Prieteniei”, care conţine următoarele versuri: “От Украины, Молдовы, России / Дети Советской Страны / Бросили тоже цветы полевые / В гребень дунайской волны.”

Vocea de catifea a Cristinei Scarlat interpretează deosebit de frumos cântecul “Cioara neagră” în limba rusă, din context fiind aproape clar că ghearele ciorii sunt similare cu “mâna Moscovei”, atât de frecvent folosită în refrenurile parlamentare din R.Moldova. Iată cum răsună câteva dintre versurile acestui cântec: “Что ты когти распускаешь/ Над моею головой?/Иль добычу себе чаешь,/Черный ворон, я не твой!”.

Nici cântăreaţa Cristina Croitoru, absolventă a Liceului “Mihai Eminescu”, nu a ales un cântec mai prejos. Ea a pregătit vestitul “Vals de mai”, care glăsuieşte aşa: “Вальс русский на площади Вены свободной / Солдат на гармони играл/ Помнит Вена, помнят Альпы и Дунай /Тот цветущий и поющий яркий май./ Вихри венцев в русском вальсе сквозь года /Помнит сердце, не забудет никогда!”.

Formaţia ProBachus a pregătit piesa “Focuşor”, numai că nu era vorba de un jăratic bahic, ci de pârjolul sovietic, sub îndemnul “Za Rodinu, Za Stalina” – “И врага ненавистного крепче бьет паренек/ За любимую Родину, за родной огонек.”

Vestita interpretă de cântece populare româneşti Ana Barbu, după ce s-a stabilit la Chişinău, refugiindu-se cu mult greu din Transnistria natală, a ales să cânte la 9 mai 2013 în PMAN cântecul rusesc “O dată în viaţă e posibilă întâlnirea”. Vocea ei de baladă rezona frumos versurile despre o întâlnire cu frigurile Siberiei: “Только раз бывает в жизни встреча/Только раз судьбою рвется нить/ Только раз в холодный зимний вечер/ Мне так хочется любить!”

În fine, paleta de cântăreţi sovietici care au acceptat să ia parte la grandiosul concert din PMAN a fost completată de Serj Kuzenkoff, Natalia Gordienko, Boris Kovali şi Formaţia Retro, în faţa fericiţilor stâlpi ai muzicii sovietice Lev Leşcenko şi Iosif Kobzon.

După repetiţiile de anvergură, informaţia a ajuns în gura presei, şi câţiva jurnalişti şi bloggeri au făcut un tămbălău anti-sovietic, întrebând retoric unde e locul victimelor armatei sovietice în acest concert? Cei 10 cântăreţi din R.Moldova s-au făcut că nu înţeleg ce înseamnă victimă a armatei sovietice, mai ales că îi dureau tare coapsele, de care se sprijineau portofelele umplute cu onorarii de la fundaţia duty-free “Şor&Hor”. Doar Adrian Ursu a înţeles ceva şi în loc să cânte “Katiusha” în PMAN s-a dus la o Caterincă la sud.

Potrivit unor surse din Piaţa Roşie, concertul de la Chişinău a fost doar o repetiţie generală. Cei 10 cântăreţi vor fi invitaţi pe data de 28 iunie să cânte câtecele repetate bine la Chişinău – de pe tribuna mausoleului lui Vladimir Ilici Lenin de la Moscova. Astfel, cei 10 cântăreţi vor celebra 73 de ani de la ocuparea Basarabiei.

Repertoriul va fi completat cu alte piese din folclorul sovietic, dar şi cu alţi cântăreţi. Special pentru Putin, Vladimir Voronin îşi va demonstra şi el talentul în Piaţa Roşie. El va cânta, acompaniat de Iurie Muntean şi Mark Tkaciuk – “Hai veniţi, beloruşi, şi kazahi, şi tunguşi, poama dulce v-aşteaptă”.

La final, toţi vor dansa o horă pe ritmurile melodiei “Smugleanka-Moldovanka”.

Victimele deportărilor sovietice, foştii deţinuţi politici şi alte persoane care şi-au arătat dezacordul faţă de politicile sovietice de elitocid la adresa românilor din Basarabia, Ţările Baltice şi Georgia nu vor avea acces în Piaţa Roşie. Ei vor putea urmări parada cântăreţilor sovietici moldoveneşti doar pe canalele ORT şi Prime.

Katiusha Smolnaya


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. vasile

  La fel ca si suruceanu, care a prostit oamenii cantand prin satele saracite ajungand deputat si ajutand astfle agrarienii (deci tot comunisti) sa obtina majoritatea in 94. Apoi a stat in Parlament 4 ani si a tolerat toata mizeria. Astazi ramane in continuare ,,artist,, ce paraziteaza pe spatele moldovenilor prostiti, saraciti care au ajuns sa se omoare intre ei sau sa isi omoare copiii cu toparele din cauza saraciei si problemelor generate de agrarieni, populari, cresitini, democrati, comunisti si liberali etc. (parca toti au fost facuti de o mama). Intrebarea este daca acesti 10 presupusi artisti trebuie lasati sa faca ce a facut suruceanu? ca apoi berbecii corupti din presa sa-i aduca pe la emisiuni de 2 bani ca pretinse VIP-uri. Mizeria e in noi oameni buni. Haideti incet incet sa o scoatem. Bravo blogherilor care l-au determinat pe Ursu sa se opreasca. Se pare ca si Barbu a renuntat. Toti trebuie opriti. Unde le si ne este demnitatea?

 2. bratuio

  ce fel de artisti sunt astia, daca nici voce n-au? La cuc i-am vazt! poa’ sa cante macar si pe mauzoleul lui Putin. Mie mi-e greata de ei!

 3. vera

  MOLDOVANUL

  Pentru bani,pentru reclama
  Si cu simtul de mandrie
  Moldovanul capu’si vinde,
  Numai sa-i fie mai bine,
  Lumea-ntreaga sa-l admire,
  Chiar de vrea si tara-si vinde;
  Minte nu se cere multa,
  Din tot “raiul” se infrupta,
  Ca asa-i lumea facuta:
  Banul,sanii, fusta scurta…

 4. BOBY VEGAS

  MA INTREB SI VA INTREB ? PE VOI BASARABENI DE RAND CE ATI SARBATORIT K NU ERA NIMIC DE SARBATORIT …..MOSCOVA SPUNE K A INVINS FASCISMUL SI VAU ELIBERAT SI VOI NAIVI K SA NU ZIC ALTFEL ….ATI PUS BOTUL ..SI VAU OCUPAT EI PE VECIE ! CARE SI ASTAZI RUSIA ARE ARMATA DE OCUPATIE IN BASARABIA SI NU UITATI K CORTINA DE FIER A CAZUT DE MULT ….SI VOI LE CANTATI OCUPANTILOR RUSI …IN ANUL 2013 ..MAI VOI SUNTETI ZDRAVENI LA CAP ..UNDE SA MAI POMENIT K VICTIMA SA – I CANTE CALAULUI SI INCA CUM PE LIMBA LUI ..PTR. CATEVA RUBLE SI CATEVA STICLE DE VOTCA ..RUSINE…RUSINE..RUSINE…..ATI CITIT PRESA INTERNATIONALA ?….SUNTETI JALNICI LA – TI INVITAT SI PE SPIONUL DE ROGOZIN SI A BALEGAT PE GURA K NOI .ROMANIA ! SUNTEM CANIBALI SI CRIMINALI ! IAR RUSII SUNT SFINTI IN FRUNTE CU PUTIN …..CE VA CONDAMNA CEL MAI TARE ESTE K NICI UN POLITICIAN DE LA CHISINAU NU IA DAT REPLICA LUI ROGOZIN ! DUMNEZEU SA VA IERTE K NU STITI CE FACETI ! VA PLACE ASA SUB JUGUL RUSIEI ! FELICITARI PTR. TARILE BALTICE CARE AU AVUT CURAJUL SA IA TAURUL DE COARNE SI SA DEA REPLICA RUSIEI SA FIE LASATE IN PACE SA – SI ALEAGA DRUMUL CATRE OCCIDENT ! BRAVO LOR ..IAR VOI NU UITATI SA VOTATI ..KOMUNISMUL IN CONTINUARE ..VOI SI COREA DE NORD ….

 5. Veteranul

  De ce nu mentionati si Ministerul de interne cu corul Credo si orchestra trupelor de carabinieri. Totusi ei reprezinta Statul, dar Recean se face mort in popusoi. Un omagiu lui Rogozin pentru politistii cazuti in transnistria.

 6. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  @ BOBY VEGAS
  SUNT DIN UNGHENI, TRAIESC IN CHISINAU.
  VREAU SA STII , ÌTI DAU PERFECTA DREPTATE.
  NUMAI CA CEIA CE SE INTAMPLA SI CUM SE VOTEAZA IN MD NICI COMUNISM A COMUNISM SI NICI CHIAR ANARHIE NU ADIE. E UN FEL DE… MARASM, DE GOLICIUNE MINTALA SI VIZUALA TOTALA .
  E MIZERABIL FAPTUL CA TIMOFTI, NU A REACTIONAT PROMT.
  LA 9 mai miserabili ripresentanti al poporului rus au avut permis de a canta si a dansa de mormintele inaintasilor neamului.
  Dar… Capul lui Napoleone tot a balegat Moscova. Numi ca Napoleone a ajuns unde si ìi era locul sa smunga,
  Moscova era, este si va fi a Rusiei.
  Vei vedea, Rogozin va avea sorta lui Lebedi, cel ce a luptat , a ucis baietii nostri in 1992 in Tighina si a format aceasta republicuta , pt Russia , sireaca
  Russie.
  ( a pierit intr-un accidet aierian prin Siberia, facand propaganda electorala pt a deveni guvernatorul unsi regiuni din Siberia )
  Istoria le pune pe toste la punct.

 7. vera

  DA-NE RUBLA!!

  -Ah,tacanca rastacanca,
  Nasa rodina – mala
  Mi proteanemsea do Rusi –
  Vtoraia nasa strana!

  Opa!
  Are statul bravi baieti,
  Doresc fete cu par cret,
  Cu sanii ca mingea – mari,
  Buze late si dolari…

  Haida!
  Piata Rosie e mare
  Nu ajunge fiecare,
  Unde Lenin inca doarme,
  Putin de iubire moare;

  Vrea saracul, sa se-nsoare,
  Dar mireasa inca n-are,
  Femeia e la psihusca,
  Mandra tinara n-o’mpusca:

  Bravo!
  Moldovenii nostri tregi
  Pe piata Rosie-i vezi,
  Cum se pricalesc intr-una:
  “Zdravstvui,Moscva!Buna ziua!

  Mi tantuiem,da-ne rubla,
  De Moldova ni-i totuna,
  Europa-i este muma
  Ea mereu-si deschide punga:

  Coruptia,sa-nfloreasca,
  Contrabanda, sa mai creasca,
  Banditii,sa mai traiasca,
  Mafia sa huzureasca,

  Cu Voronin si Filat,
  Care au scos-o la hat,
  Cu gandul s-o puie-n sac,
  Dar…de-i mica,nu-i gansac:

  Da-ne rubla,si-am plecat,
  Prosceai,Moscva, pe alta dat’,
  Limba-n gura s-a uscat,
  …at,…at,…at!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *