Principală  —  Pamflet   —   «Hai cu noi la o…

«Hai cu noi la o şcoală mai bună»???

Cea mai proaspătă caricatură a caricaturistului Alexandru Plăcintă e despre şcoală, mai bine zis despre condiţia în care au ajuns şcolile, dar şi elevii, la acest început de an în R. Moldova. În mai multe sate, şcolile, la propriu şi la figurat, au obloanele geamurilor închise sau chiar bătute în scânduri, astfel încât să le fie clar chiar şi celor mai slabi elevi că, gata, şcoala lor s-a închis.

Părinţii spun că “optimizarea” a fost decisă fără a fi audiată şi opinia lor despre acest proces. Ei regretă acest fapt şi se gândesc tot mai frecvent să-şi înveţe  acasă copiii, pentru a-i scuti de povara drumurilor şi de riscurile posibile ce li s-ar putea întâmpla pe aceste drumuri.

„Hai cu noi la o şcoală mai bună!”, a fost îndemnul Ministerului Educaţiei atunci când a dat startul proiectului de optimizare a instituţiilor de învăţământ din R. Moldova. De la acest îndemn, însă, au pornit sute de probleme pe care astăzi nu le pot soluţiona nici pedagogii, nici părinţii, nici autorităţile publice locale. Toate se întâmplă pentru că avem tot mai puţini copii de şcoală, iar în lipsa lor, nu pot fi întreţinute instituţiile de învăţământ, în majoritatea dintre care au rămas să muncească doar pensionarii. Astăzi, în şcoli, 22% dintre cadrele didactice sunt de vârstă pensionară.

Deşi oficiali de la Ministerul Educaţiei spun că optimizarea învăţământului nu înseamnă neapărat lichidarea unor instituţii, în următorii 4 ani, potrivit datelor oficiale, vor fi închise 400 de şcoli.

Astăzi, 20 septembrie, începând cu ora 09:00, peste 100 de părinți, copii și profesori vor protesta în fața Guvernului în legătură cu închiderea Gimnaziului nr. 3 din sectorul Botanica.

Elevii şi profesorii gimnaziului au fost anunțați doar după începerea anului școlar despre închiderea instituţiei. În cadrul gimnazului învață peste 100 de elevi și nu există motive obiective de “optimizare”. Organizatorii protestelor presupun că în spatele acestei decizii ar sta interese economice pentru terenul și clădirea gimnaziului.