«Hai cu noi la o şcoală mai bună»???

Cea mai proaspătă caricatură a caricaturistului Alexandru Plăcintă e despre şcoală, mai bine zis despre condiţia în care au ajuns şcolile, dar şi elevii, la acest început de an în R. Moldova. În mai multe sate, şcolile, la propriu şi la figurat, au obloanele geamurilor închise sau chiar bătute în scânduri, astfel încât să le fie clar chiar şi celor mai slabi elevi că, gata, şcoala lor s-a închis.

Părinţii spun că “optimizarea” a fost decisă fără a fi audiată şi opinia lor despre acest proces. Ei regretă acest fapt şi se gândesc tot mai frecvent să-şi înveţe  acasă copiii, pentru a-i scuti de povara drumurilor şi de riscurile posibile ce li s-ar putea întâmpla pe aceste drumuri.

“Hai cu noi la o şcoală mai bună!”, a fost îndemnul Ministerului Educaţiei atunci când a dat startul proiectului de optimizare a instituţiilor de învăţământ din R. Moldova. De la acest îndemn, însă, au pornit sute de probleme pe care astăzi nu le pot soluţiona nici pedagogii, nici părinţii, nici autorităţile publice locale. Toate se întâmplă pentru că avem tot mai puţini copii de şcoală, iar în lipsa lor, nu pot fi întreţinute instituţiile de învăţământ, în majoritatea dintre care au rămas să muncească doar pensionarii. Astăzi, în şcoli, 22% dintre cadrele didactice sunt de vârstă pensionară.

Deşi oficiali de la Ministerul Educaţiei spun că optimizarea învăţământului nu înseamnă neapărat lichidarea unor instituţii, în următorii 4 ani, potrivit datelor oficiale, vor fi închise 400 de şcoli.

Astăzi, 20 septembrie, începând cu ora 09:00, peste 100 de părinți, copii și profesori vor protesta în fața Guvernului în legătură cu închiderea Gimnaziului nr. 3 din sectorul Botanica.

Elevii şi profesorii gimnaziului au fost anunțați doar după începerea anului școlar despre închiderea instituţiei. În cadrul gimnazului învață peste 100 de elevi și nu există motive obiective de “optimizare”. Organizatorii protestelor presupun că în spatele acestei decizii ar sta interese economice pentru terenul și clădirea gimnaziului.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. FRONTUL RE-UNIRII

  La Constanta s-a incheiat o nouă ediţie
  a Programului
  “Lideri pentru Unire, Şcoala de Cultură
  şi Afirmare Românească”
  organizata de Platforma civica “Actiunea 2012”

  http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/eveniment/6949-la-constanta-s-a-incheiat-o-nou-ediie-a-programului-lideri-pentru-unire-coala-de-cultur-i-afirmare-romaneascq-organizata-de-platforma-civica-actiunea-2012.html
  ————————————————–
  In prezenta Presedintelul Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu si a vicepresedintelui CJC, Cristinel Dragomir,
  duminica s-a incheiat la Constanta
  o nouă editie a Scolii de Cultură si Afirmare Românească

  cu participarea a peste 50 de tineri romani de pe ambele maluri ale Prutului, transmite Romanian Global News.

  Ca si vicepresedintele CJC, Cristinel Dragomir, care a vorbit la deschiderea cursurilor, in cuvantul sau Presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, i-a incurajat pe tinerii romani de pe cele doua maluri ale Prutului sa lupte pentru a indeplini idealul national al Unirii cu determinare si curaj pentru ca au toate sansele de partea lor.
  I-a asigurat de intregul sau sprijin in continuare si i-a invitat si la alte astfel de editii la Constanta.

  Editia de la Constanta, Parte a Programului “Lideri pentru Unire”,
  Şcoala de Cultură şi Afirmare Românească
  organizata de Platforma civica “Actiunea 2012”
  in parteneriat cu Consiliul Judetean Constanta
  a avut în vedere pregătirea, stimularea şi valorificarea potenţialului tinerilor etnici români din România
  si din Republica Moldova prin prezentarea unor modele româneşti autentice, susţinerea unor prelegeri de istorie, etnologie, folclor, management cultural şi de proiect, new media, de dezvoltare personală şi profesională, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi aplicative.

  Au conferentiat in cadrul programului profesori universitari, lideri ai societatii civile, jurnalisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *