Cinema & mămăliga

Ce poate reuni trei noţiuni atât de diferite: cinema, liga şi mămăliga? Răspunsul poate fi găsit într-un eveniment inedit, organizat în R. Moldova – Cinemaliga. Conceput iniţial ca un festival de film de scurtmetraj, acesta s-a transformat într-o comunitate ce are drept scop crearea unei platforme cinematografice de promovare şi de lansare a filmului autohton.

Iniţiatorii acestui proiect – Vitalie Perciun, regizor, fondatorul studioului “Kinematique”, şi Victor Medinski, vicepreşedintele “Kef Music”,  în parteneriat cu Institutul Cultural Român ‘’Mihai Eminescu’’, Primăria Chişinău, Ministerul Culturii, Moldova-film, au dat start unei mişcări cinematografice inedite –  “Cinemaliga”. În cadrul acestei acţiuni, în zilele de 3-7 iulie vor fi organizate câteva traininguri de predare a artei filmului oricărui “mămăligar”, care, ulterior, ar crea şi ar lansa, în 48 de ore, absolut independent, un film de scurtmetraj.

“Dorim să creăm un mediu alternativ, ce ar elimina toate barierele pentru oamenii din R. Moldova care vor să realizeze filme. Regizorii de la noi au nevoie de o ambianţă specială, unde pot fi promovate şi apreciate filmele autohtone, de aceea am iniţiat proiectul “Cinemaliga”, afirmă Vitalie Perciun.

În urma acestui eveniment se preconizează selectarea celor mai reuşite filme care vor fi promovate la festivalurile şi concursurile de film de scurt metraj din străinătate.

Pagina oficială a proiectului, postată pe facebook.com, a adunat deja cca 150 de mii de persoane interesate şi 30 de mii de vizitatori activi. Fotosesiunile tematice au întrunit actori, muzicieni, oameni celebri din R. Moldova, precum şi simpli cetăţeni, interesaţi de “mămăliga” cinematografică.

Liliana MATASARI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *