“Carol I”, în regia lui Sergiu Nicolaescu

“Carol I”, cel mai recent film al lui Sergiu Nicolaescu, va avea premieră de gală sâmbătă, 9 mai, la CinemaPro din Bucureşti, informează site-ul cinematografului bucureştean. Data aleasă în mod special pentru lansarea peliculei pe marele ecran reprezintă Ziua Independenţei de Stat a României, iar evenimentul se produce şi în preajma Zilei Regalităţii, 10 mai, când se marchează încoronarea lui Carol I ca rege al României, înfăptuită în 1866.

Sergiu Nicolaescu dă viaţă regelui Carol, personaj pe care l-a mai interpretat şi în 1978, într-un alt film al său, “Pentru patrie”, în timp ce rolul Reginei Maria este interpretat de actriţa Andreea Sofron.

“Carol I” este una dintre cele mai aşteptate premiere ale anului 2009, filmările fiind încheiate la sfârşitul anului trecut. Realizat după un scenariu de Emil Slotea, “Carol I” se referă la ultimele luni din viaţa regelui şi la controversele dintre Carol şi membrii Guvernului său, în contextul izbucnirii Primului Război Mondial. Acţiunea are loc în vara anului 1914. La 75 de ani, Regele Carol I, întemeietorul României moderne, trăieşte retras în Castelul Peleş. O are alături pe Regina Elisabeta, soţie devotată şi prietenă de suflet.

Monarhul înfruntă cu sobrietate suferinţele fizice ale bătrâneţii, dar acestea nu sunt nimic pe lângă frământările sale morale. Carol I este într-o poziţie dificilă: onoarea şi rădăcinile de familie îi dictează să intre în război alături de Germania şi Austro-Ungaria; dar opinia publică cere ca ţara să rămână în neutralitate, scrie site-ul.

Bătrânul rege îşi joacă ultima carte în Consiliul de Coroană. El încearcă să îi convingă pe reprezentanţii poporului să voteze pentru intrarea în război de partea Puterilor Centrale.

Filmările peliculei “Carol I”, menite să reînvie imaginea primului rege al României, au fost realizate la Castelul Peleş şi la Cotroceni.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *