“Că eu nu ştiu cine sunteţi”

Dialog cu Procurorul Victor Plugaru, de la Procuratura Municipală

ZdG: — Bună ziua. Dl Plugaru?

V.P.: — Da.

ZdG: — Tatiana Eţco, reporter ZdG. Vreau să aflu ce se mai întâmplă în cadrul dosarului în care este anchetat Gheorghe Moraru, de la Căile Ferate.

V.P.: — Da eu de unde să ştiu cine eşti tu şi că anume de la ziar suni?

ZdG: — Puteţi să ne sunaţi la redacţie, dacă nu sunteţi sigur.

V.P.: — Da eu nu am numărul vostru.

ZdG: — Îl puteţi găsi în ziar, este scris.

V.P.: — Da eu nu citesc ziarul vostru.

ZdG: — Atunci în internet, pe pagina electronică îl găsiţi.

V.P.: — Da nici internet n-am.

ZdG: — Sunaţi la serviciul de informaţii.

V.P.: — Da eu, ce, îs obligat să sun la informaţii? Dacă vă trebuie informaţii veniţi la Procuratură, prezentaţi legitimaţia şi vă vom difuza informaţia respectivă.

ZdG: — Să înţeleg că discuţia noastră deloc constructivă nu este.

V.P.: — Sigur.

ZdG: — Noi dacă am merge la fiecare sursă care trebuie să ne concretizeze o informaţie, ar trebui să publicăm un număr în jumătate de an.

V.P.: — Asta-i meseria dvs. Eu, din păcate, nu pot să vă ajut cu nimic.

ZdG: — Şi dacă aceasta este meseria noastră, nu înseamnă că trebuie să vă bateţi joc de noi.

V.P.: — Eu nu-mi bat joc.

ZdG: — Atunci, de ce nu puteţi să ne oferiţi o informaţie simplă.

V.P.: — Că eu nu ştiu cine sunteţi.

ZdG: — Este o informaţie secretă?

V.P.: — Sigur, informaţiile din dosarele penale sunt secrete.

ZdG: — Dar noi avem nevoie de informaţie pentru a o publica, nu de cea secretă.

V.P.: — Eu sunt procuror şi eu decid ce este secret. Mă scuzaţi, sunt ocupat.

NB. Această discuţie a avut loc la nicio lună după ce procurorul general, Valeriu Zubco, anunţa printr-un comunicat de presă că organele Procuraturii vor deveni mai transparente. «În scopul asigurării fluxului de informaţii publice către mass-media în toate situaţiile în care sunt vizate aspecte din activitatea instituţiei, ziariştii îi vor putea contacta la direct pe procurori», se spunea în comunicat. Sau poate mesajul se referea doar la şefii de secţii incluşi în listă şi nicidecum la toţi procurorii.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. Gabriel

  Oare Procurorul general Zubco tot asa citeste ziare ca Vitea procurorul? Si tot asa aude ce sppun jurnalistii cum aude Vitea Procuorul ce spune Zubco despre contactul direct presa-procuror? Sper ca ZDG nu va lasa monologul lui Vitea fara reactia lui Zubco

 2. Nu Vitea

  poate facem modificari la Legea cu privire la procuratura si scriem k la fiecare dosar penal procurorul in cauza sa sune la ZdG si sa le dea informatii k jurnalistilor de acolo le cad unghiile daca merg direct la sursa dupa informatie…si unde mai pui k trece anu pin apare ziaru…da banu se duce

 3. ara

  pentru NU VITEA
  am avut un coleg de clasa VITEA. Nu esti cumva tu. Am auzit ca lucreaza la Procuratura si e prieten cu copilul presedintei Curtii de Conturi, Ala Popescu. Te rog sa ma ajuti sa-l gasesc, ca atunci cand am sunat si am cerut telefonul de la anticamera, au zis sa vin, ca nu mi-l dau la telefon, ca ne+au interzis sa dea la telefon. Daca al telefonul lui VITEA, pune-l aici, ca tre sa+i spun ceva.

 4. pasik

  Nu Vitea, tu deamu cu totu. Cum sa faci schimbare la Legea prokuraturii? eu cred ka procurorii sunt foarte bine cu actuala lege, si nu trebuie de schimbat nimic. Poate trebuie de schimbat Legea Presei, ca jurnalistii sa nu sune niciodata la Prokuratura! Mai ales iarna kand e Spiacika Generala!

 5. Numele

  Procurorul a procedat foarte corect. Prin acest ‘articol’ ati demonstrat cat de neprofesionisti sunteti. 🙁

 6. bzzz

  Pe langa faptul ca este un caz public, ma intreb ce sume cheltuie ministerul de interne pentru servicii internet si echipament tehnic de birou, calculatoare adica. Ce-i cu chestia asta “n-am internet”? Poate nici calculatorul nu stie sa-l foloseasca? Traim in era tehnologiilor informationale, este asa de greu de intocmit o baza de data a jurnalistilor, fiecare sa aiba un numar de identitate, si apeland la orice institutie publica sa i se ofere informatia necesara in baza ID-ului de jurnalist, iar institutiile, respectiv, sa poata oricand verifica cui anume ii ofera informatia. Ca doar avem si lege cu privire la accesul la informatii, care, dupa cum stim, nu este aplicata.

 7. vladimir

  NB. Această discuţie a avut loc la nicio lună după ce procurorul general, Valeriu Zubco, anunţa printr-un comunicat de presă că organele Procuraturii vor deveni mai transparente.
  A S T A NU INSEAMNA CA CUI NU-I LENE SA FACA ABUZ DIN ASTA,SI MAI ALES PRIN TELEFON!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *