Bybye Pavel!

260-turcuMarea Britanie a căpătato pe Susan Boyle, dar cel puţin ea poate să cânte. Moldova l-a descoperit pe Pavel Turcu, un trompetist care s-a transformat în solist acum, cu ocazia ediţiei curente a concursului “Eurovision”.

“Fenomen Turcu” a fost lansat pe blogosferă şi pe Youtube via Facebook şi alte reţele de socializare. Ion Grosu şi Viorel Mardare l-au şi declarat învingătorul Eurovision 2010.

Eurovision este un concurs muzical. Ceea ce oferă domnul Turcu sună ca o melodie de discotecă ieftină. Mă gândeam ce descoperire ascunsă au făcut blogerii în această piesă? Pentru că nu a fost suficient să aud piesa, am decis să vizionez clipul în care Pavel Turcu dansează. Avem în Franţa un asemenea fenomen, “Tecktonik”, un mod ridicol de a te mişca, aşa cum face Pavel împreună cu cei doi colegi ai săi.

Pentru cei care nu au înţeles clar fenomenul Turcu, e bine să vizioneze pe Youtube un clip în care Pavel este prezentat ca Salvatorul Lumii, ca un erou global. În acest clip, oamenilor le ţâşnesc lacrimile când îi văd chipul, o femeie aruncă toate pozele familiei, ca să facă loc unui singur prortret. Megalomania respiră în acest clip.

Totuşi, Pavel Turcu a fost eliminat din competiţia naţională Eurovision. Fanii sunt şocaţi. Pentru a protesta împotriva acestei decizii, la 19 ianuarie, admiratorii lui Pavel s-au adunat în PMAN. Nu erau dolescenţi cu tenul acneic, ci oameni adulţi, care au decis să protesteze prin dans faţă de nedreptatea comisă de juriu. “Eorul” nu era prezent la eveniment.

În mulţimea de vreo 20 de oameni adunaţi în PMAN, am cunoscut-o pe Corina Ajder. Ea mi-a explicat că îl apreciază pe Turcu pentru că “nu este fals, este diferit, autentic, simplu, e el însuşi, şi este foarte bun”. Corina consderă că în acest fel Moldova a pierdut şansa să fie specială la Eurovisionul din acest an, pentru că “Pavel este special, este unic”. Ea ccrede că  selectarea melodiilor a fost făcută doar în baza calităţii cântecelor, fără să fie luată în considerare istoria personală a interpretului.

Fanii spun că l-au vizitat şi au fost impresionaţi de condiţiile lui complicate de trai şi de puterea lui de a visa. Cred că e o istorie minunată, dar care nu îi asigură şi nu îi conferă mai mult talent.

În final, am întrebat-o pe Corina, dacă cunoaşte şi alţi eroi ai Moldovei, afară de Pavel Turcu. “Este o întrebare dificilă…. poate altcineva trebuie să răspundă…”. Poate că Moldova a descoperit un erou. Poate că Moldova trebuie să îi uite pe cei din 7 aprilie, şi chiar pe Ştefan cel Mare?

Celine Jankowiak,
stagiară ZdG, FranţaPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

22 comentarii

 1. Ion Grosu

  “Marea Britanie a căpătat-o pe Susan Boyle, dar cel puţin ea poate să cânte.”
  Din start ieşi din sfera jurnalisticii pentru că îţi exprimi propria opinie. Nu întrebi un compozitor sau un critic muzical dacă Pavel poate cînta, da spui tu aşa cum crezi. OK. Să presupunem că părerea ta în domeniul muzicii e foarte preţioasă pentru cititori şi merită plasată chiar din start, înainte de a-i informa despre evenimentul la care ai fost.

  “Ion Grosu şi Viorel Mardare l-au şi declarat învingătorul Eurovision 2010.”
  Nu contează cine sunt ăştia doi, oricum toţi cititorii zdg îi cunosc. Nici că afirmaţia e greşită tot nu contează pentru că fiind la 5 metri distanţă, ei n-au putut fi găsiţi pentru a discuta şi a fost nevoie de această mică invenţie.

  “Ceea ce oferă domnul Turcu sună ca o melodie de discotecă ieftină.”
  Încă o opinie personală preţioasă şi care nu se pune la îndoială. Discoteca ieftină şi Eurovisionul desigur că nu au nimic în comun.

  “Mă gândeam ce descoperire ascunsă au făcut blogerii în această piesă?”
  Dar nici prin cap să-mi treacă să-i întreb.

  “Avem în Franţa un asemenea fenomen, «Tecktonik», un mod ridicol de a te mişca, aşa cum face Pavel împreună cu cei doi colegi ai săi.”
  Cum aşa? În Euro-o-opa tot aveţi oameni care dansează pe stradă? Ce ridicol… Vai, ce ridicol… Da ce fac apărătorii culturii franceze? Dorm??? Nu permiteţi aşa ceva! Ruşine! Asta în ţara lui Montesquieu şi Zidane?

  “Pentru cei care nu au înţeles clar fenomenul Turcu, e bine să vizioneze pe Youtube un clip în care Pavel este prezentat ca Salvatorul Lumii, ca un erou global.”
  O, da! Cel mai relevant şi informativ clip. Făcut de un anonim, fără ştirea lui Pavel.

  “Pentru a protesta împotriva acestei decizii, la 19 ianuarie, admiratorii lui Pavel s-au adunat în PMAN.”
  De fapt acţiunea a avut mesajul: “Pavel sunt oameni care te susţin.” Nu a fost o acţiune de protest. A fost un dans.

  “În mulţimea de vreo 20 de oameni adunaţi în PMAN, am cunoscut-o pe Corina Ajder.”
  Iarăşi toţi o ştiu pe Corina, nu e nevoie să o prezinţi. Consemnările observatorului de la un ONG specializat care menţionează între 40 şi 50 de oameni, fără a lua în calcul presa, nu au nici o valoare, pentru că iar, opinia personală a jurnalistului în presa din Moldova e cea mai bună sursă.

  Şi aici situaţia anecdotică, de manual:
  “În final, am întrebat-o pe Corina, dacă cunoaşte şi alţi eroi ai Moldovei, afară de Pavel Turcu. «Este o întrebare dificilă…. poate altcineva trebuie să răspundă…».”
  Am vorbit cu Corina. Ea zice că la urmă ai pus o întrebare pe care nu a înţeles-o. Ai repetat-o de trei ori fără succes şi a spus: “Este o întrebare dificilă…. poate altcineva trebuie să răspundă…” 🙂

  “Poate că Moldova trebuie să îi uite pe cei din 7 aprilie, şi chiar pe Ştefan cel Mare?”
  Trist. Aceeaşi comparaţie ca şi a colegului tău Sănduţă cu Mătăsaru, aceeaşi atitudine ca şi a lui Valeriu Reniţă.
  http://valeriurenita.wordpress.com/2010/01/17/179/

  Şi aceeaşi baricadă a valorilor naţionale vs. Pavel Turcu. Fără a observa că de fapt se apără Eurovisionul ca formator de valori. Că se apără dreptul de decizie a unui grup interesat de oameni versus dreptul telespectatorilor de a alege. Că se apără 22 de piese cîntate în engleză după şabloane copiate versus un autor care compune pentru că-i place şi o face în română.

  Dragi ZDG-işti. Voi toţi aveţi nr. meu de telefon. Nu m-aţi sunat niciodată, cu toate că e al cincilea sau şaselea articol pe care îl scrieţi la temă.

  Dacă nu vă interesează, nu mai scrieţi atîta. Sunt probleme mai mari în ţara asta decît o piesă din 87 care nici măcar nu a trecut preselecţia.

 2. Sergiu

  Se spune ca in Moldova persoanele au dreptul la opinie. De ce sa nu acceptam, Ion, si opiniile altor persoane cand acestea difera de ale noastre?

  Sunt opiniile drei, fara a consulta muzicieni, regizori, filosofi etc. Or in ziua de azi tre sa te consulti cu ei inainte de a spune ceva?!

  PS – la piata centrala putem auzi muuulte piese care prind bine la ureche, cantate de oameni cu istorii si povesti, si care uneori iti stau in cap impotriva vointei tale.

  PS – stie cineva despre povestile persoanelor care vad tablouri in scuarul dintre opera si teatrul eminescu? 🙂

 3. Corina Ajder

  Sergiu:

  vezi ca domnisoara nu scrie in calitate de persoana, dar ca reporter si asta cere macar un minim de profesionalism. inteleg ca e din franta, poate nu intelege prea bine ce se intampla, si e un simplu stagiar, din cate scrie la voi pe site – dar haideti sa fim sinceri. stirea asta, sau ce-o fi ea, e un exemplu clasic de lipsa totala de profesionalism si etica jurnalistica, din 2 motive:

  1. are format de stire, dar e plina de judecati de valoare si opinii personale
  2. are o singura (!!!) sursa, si aceea interpretata aiurea

  asa ca Sergiu, da, din pacate ca jurnalist, trebuie sa consulti mai multe surse ca sa poti spune ceva. asa-i jobul asta, are si el niste reguli. iar daca stirea e despre o piesa pe care te grabesti sa o faci ‘de discoteca ieftina’, bunul simt cere sa fie telefonati si profesionistii in domeniu.

  de asta nu cred ca Ion n-ar fi acceptat dreptul la opinie al drei, dar a aratat cum anume incalca aceasta stire standardele jurnalistice minime.

  asa ca, Sergiu, miza nu este subiectul, dar modul de a relata.

  succese

 4. Nicu Calcea

  Sergiu, un jurnalist n-are dreptul să-şi exprime opinia într-un articol informativ. Punct. E vorba de etichetă şi bun simţ.
  Să-şi facă blog.

 5. Unora de mai sus

  Da’ ce va faceti sa credeti ca tanara a facut o stire in care si-a bagat opinia? Ca, daca tot sunteti atat de initiati in arta jurnalistica, atunci ar trebui sa stiti cum incepe o stire, adica sa raspunda la cele 5 intrebari – cine? ce? unde? cand? de ce? Or, daca ati fost atent, articolasul de mai sus incepe din start cu opinia autoarei vsv de ceva. Respectiv e usor sa-ti dai seama ca, de fapt, e un articol de opinie, si nicidecum o stire.

  PS. Sau, probabil, ar trebui din start sa se mentioneze ca articolul e stire sau opinie ca sa nu se creeze discutii in van la acest subiect?

 6. angela

  Celor de mai jos
  care sunt anonimi in sine.
  tare bun algoritm pentru stiri.
  ai dreptate, aceasta nu este o stire, pentru ca nu reflecta nicicum evenimentul si este o opinie personala. tare ma intereseaza insa cum a ajuns autoarea la aceste concluzii si cat este de informata asupra culturii noastre pentru a decide ce confera maxima intelegere a fenomenului Turcu:
  “Pentru cei care nu au înţeles clar fenomenul Turcu, e bine să vizioneze pe Youtube un clip în care Pavel este prezentat ca Salvatorul Lumii, ca un erou global”

  ps. povestea cu eroul incepe sa imi placa. demonstreaza cat de mare nevoie are societatea noastra de salvatori.
  doar ca noi vrem salvatori cu facultate, care stiu ce inseamna abiotic si care la Eurovizion(asa vreau sa scriu, cu Z) sa aiba lecturate 55 carti de filosofie minim, sa vorbeasca 3 limbi si sa fie “orasean”.

  ps2. agresivitatea si anonimatul sunt unele dintre punctele noastre forte.
  bafta 🙂

 7. kolea

  ce ati facut din Turcu, oameni buni? ce il scoateti in public, il bagati in atentie cu dea sila si pe urma daca cineva zice ca nu ii place – pliosc in cap! Turcu e ca si oricare alt om – unora le place, altora -nu. unii scriu ca le place, altii scriu ca nu! ce sariti in cap la fiecare care indrazneste sa zica ca nu.

 8. P/u Angela

  Nu stiu ce anume ai inteles sau ai vrut sa intelegi, da’ eu am incercat doar sa arat ca aticolasul la care comentam nici pe departe nu este o stire. Iar “cum a ajuns autoarea la aceste concluzii si cat este de informata asupra culturii noastre pentru a decide ce confera maxima intelegere a fenomenului Turcu:”, asta deja e alta discutie si, ca sa gasaesti raspuns la unele intrebari care te framanta, ai putea sa incerci so inviti la o discutie face to face. Mai stii, poate accepta. Ca, noi, putem o zi intreaga sa tot lansam ipoteze, fara sa gasim adevarul.

  PS. Cat despre anonimat, imi zice Vasilica Barbarosie (sper ca ai inteles mesajul, or, cu prenumele de Angela, in R. Moldova sunt 20133 de persoane, potrivit http://www.mtic.gov.md/WebStatistics/index.php?action=namesake&lang=md&lastname=&firstname=angela&submit.x=0&submit.y=0&submit=search)

 9. SIS & Angela

  Pentru Angela
  Mă Angelo, oamenii incearca sa stie ce expert esti tu. Da mă, această tipă e de la USM. De acolo scrie toate com ei, . Asta mai putin conteaza. Posibil ca ea sa fie o profa, nu vreau sa ii dau numele de familie, nu e etic. Dar mă Angelo, de ce o faci pe tipa destepta. ai scris vreo stire ? or stii doar teorie. Revin cu detalii despre Angela de la USM.,

 10. Dorin Dusciac

  Pina la urma nu ma deranjeaza forma articolului scris de Céline. O fi corect sa nu dpdv jurnalistic – nu stiu, si nici nu conteaza, nu am de gind sa-i dau o nota, fiindca nu ma pricep. In privinta presei scrise, eu sunt doar un consumator de rind.

  Ma supara insa foarte mult fondul, continutul celor scrise de Céline. Nu stiu daca stii, Céline, dar in Franta nimeni nu ii injura grosolan si nu ii asasineaza mitocaneste pe adeptii acelui “mod ridicol de a te misca – Tectonik”. Cei carora nu le place acest stil sunt cel mult indiferenti, sau trec pe alaturi inghitind in sec. Nimeni insa nu-i ataca in mod public pe inventatorii si promotorii acestui stil. Tectonik-ul se regaseste in Franta acolo unde ii este locul – este unul din modurile de a exista, este unul din modurile de a fi diferit, de a fi liber. E distractie simpla si pura.
  O alta chestiune cu care nu sunt de acord este abordarea purista, muzicologica a subiectului. E visibil de la o posta: dezbaterea Pavel Turcu nu este o dezbatere despre muzica. Atentia centrala a acestei invalmaseli blogo-mediatice nu este “valoarea muzicala” a piesei. De aceea orice comparatie cu Susan Boyle este deplasata, incorecta. Dezbaterea Pavel Turcu este una care se refera la libertate, la non-conformism, la dreptul de a exista in afara cararilor batute, la indrazneala de a infrunta canoanele, la posibilitatea de a face show low-cost, dar foarte vesel. Iata de ce oameni ca Ionut, Viorel, sau Corina l-au sustinut si o fac in continuare. Sunt oameni care nu vor si nu inteleg ce inseamna cum poti evalua “capacitatile intelectuale” privind la o fotografie, sau “capacitatea de a cinta live” ascultind o inregistrare. Sunt oameni care nu inteleg cum poate Moldova sa fie atit de saraca, incit sa aleaga 22 de piese in engleza din 25, si cum se pot alege din 82 de piese anume pe acelea care au aranjamente muzicale plictisitoare. Sunt oameni care nu inteleg cum isi poate permite un presedinte (impartial) de juriu sa afirme ca ei au vrut ca anul acesta sa cistige Dan Balan.

  Mai e si chestiunea concursului in sine, al Eurovision-ului. Am vorbit in repetate rinduri si despre monstrii finlandezi, si despre transvestitul ucrainean, si despre altii care au avut un succes enorm. Pentru ca europenilor care trimit sms-uri li se rupe. Li se rupe de conservator, de arta, de cultura nationala. Ei vor show, si cistiga melodia care a atins, a “acrosat” cel mai mult. Melodia care mai rasuna in creieri chiar si dupa pauza de pi-pi (publicitate), melodia care il face pe europeanul de rind sa lase pe 3 minute la o parte bucata de pizza si sa dea sunetul mai tare, melodia care ii aduce zimbete, si pe care europeanul o va cauta a doua zi pe youtube. Nu o scincitura penibila, fruct al plagiatului, culme a creatiei “tineretului de aur”, expresie a decadentei.

  Céline, sincer, daca uitindu-te in aceasta clipa in oglinda esti capabila sa fredonezi melodia care a ocupat primul loc, meriti un premiu. Iti aduc de la Paris o bucata maaaare-maaare de Camembert au lait cru, nu din cutie de inox ca la “Fidesco”.

 11. angela spinei

  pentru domnul Barbarosie.
  exact asta spuneam si eu. articolasul nu este o stire.
  si ma intrebam mai departe asupra unor detalii. ca am voie sa ma intreb. sau sa incerc sa vad daca autoarea isi pune intrebari.
  si este spatiu pentru comentarii 🙂

  pentru SIS-uri de tot tipul. :). din aceasta cauza l-am sustinut pe Pavel Turcu. nu va obositi sa cautati. va dau toate informatiile care va intereseaza. sunt informatii mai importante pe lumea asta.

 12. Constantin

  Interpreta Nelly Ciobanu, regizoarea Lidia Panfil, regretatul actor Victor Gherlac, precum şi Mihai Barbalat, fostul şef al Serviciului protocol al ex-preşedintelui Vladimir Voronin, dar şi Victor Cuzin, fostul şofer al fostului preşedinte, sunt beneficiarii altor cinci apartamente procurate, la fel, din Fondul de rezervă al Guvernului. Banii – peste 2,1 milioane de lei, în total – au fost alocaţi printr-o hotărâre secretă (nr. 261, din 7 martie 2008) de guvernul Tarlev.

 13. Constantin

  Ca sa ajungi la Euvision trebue sa canti pentru comunisti in campania electorala.Si mai primesti si apartament ptr aciasta.

 14. Ivan Goncearuc

  Ioane (Grosu), ai facut-o praf!!!
  Jos palaria. Stii ca te-am criticat si eu pentru PT si nu am fost de acord cu promovarea voastra, dar pe domnisoara jurnalista ai “desfigurat-o”. I-ai dat o lectie de jurnalism. Bravo.

 15. Mirare

  De ce ajung sa ma mai mir de cat rahat e in tara asta, din moement ce toti sunt experti in toate?

 16. Esential

  Voi, pur si simplu, nu ati inteles articolul. E mai sofisticat… Nu poate fi inteles de oricine. Se mai intampla. Nivele diferite.

 17. Ivan Goncearuc

  Bai fratilor, am facut facultatea de jurnalism, si din 2003 fac jurnalism. Crede-ma pe cuvint, ca stiu bine despre ce am scris. Da’ ce vorbesc eu……..

 18. Sergiu

  Suntem extrem de buni in a critica. 🙂 caci criticam pe cineva. e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune, a spus cineva candva. de ce sa nu incurajam libera exprimare a opiniilor, chiar si atunci cand sunt diferite de ale noastre. e vorba de ‘opinii’ pana la urma. nu? Celine, apreciez curajul de a-ti spune opinia, chiar daca vine impotriva valului… celorlalti, felicitari pt sustinerea lui Pavel, dar ajutati-l sa creasca (asa cum va dati straduinta cu Celine), nu in urechi, ci din punct de vedere profesional. daca tot il considerati interpret. salut!

 19. boschetar

  Ion Grosolanul – nu vrei sa fii prfesor de jurnalism? nu iti place sa fii criticat dar critici enorm. Macar sa ai argumente exacte… Te las sa traiesti mai departe in ceata.

 20. boschetar

  pentru Ivan Turbinka *GNCEA….
  cred ca ai lipsit de la toate lectiie de jurnalism, ai fugit de la ore? 🙂 🙂 . macar amu ai ajuns corespondent CNN, brabo Ivan. Ia si-i disfigureaza pe toti jurnalisti. Tragele-o. tu doar esti destept.

 21. Ivan Goncearuc

  Imi plac boschetarii care sunt si filosofi, ca Diogene 🙂
  Iar pe ce-i care intrebuinteaza in vorbire cuvinte ca “tragele-o”, in general ii apreciez.
  Un lucru e cert – e baiat destept in pofida faptului ca nu vrea sa para.
  Nu vreau sa desfigurez pe nimeni, era doar o parere. In ceea ce priveste Turcu ca interpret – e de tot rahatul, am scris despre asta. Poti citi si tu aici http://ivangoncearuc.blogspot.com/2010/01/tara-de-nebunilua-i-ar-dracu.html, dar una e sa critici cu argumente si alta e sa te dai cu parerea pe ceea ceeste considerat unul dintre cele mai bune site-uri de jurnalism de la noi.

  P.S.Turbinka e chiar dragut, dar e cam rupt din context. O zi buna prieteni.

 22. Vicky

  Franta are si ea neajunsurile ei.Ca nu mai sunt chiar atit de perfecti dupa cum considera.Dar in ceea ce-l priveste pe Pavel Turcu,ar face mai bine sa se duca sa cinte in piata centrala live.Si acolo este lume si ar putea sa faca Eurovisionul lui propriu.Asa numitul lui “Imn” e o joaca pur copilareasca.Si inca nu i-a fost rusine sa se prezinte cu acest cintec in fata unei tari intregi.Turcule, in Moldova mai exista si poeti, care compun poezie frumoasa.Ai fi putut sa recurgi la ajutorul unuia din ei.Si compozitori sunt, care au compus melodii inimitabile.Unde te-ai pornit draga?La prasit pe dealul mare??????????Pai, mergi acolo si lasa Eurovisionul.Da, ducem lipsa de talente, dar suntem plini de prasitori.Si din pacate, tu esti unul din ei.Stii, vorba luik Creanga :”S-a dus bou la Paris si a venit vaca”?.Asa si tu o sa patesti.Numai cu rusinea o sa ne alegem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *