Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Bună seara, domnule Beethoven!

Bună seara, domnule Beethoven!

Săptămâna trecută, la Chişinău, s-a desfăşurat Festivalul de muzică clasică Beethovenissimo. Trei seri consecutiv, între 3 şi 5 iunie, publicul capitalei s-a întâlnit cu compozitorul german Ludwig van Beethoven şi cu cele mai cunoscute simfonii ale sale.

231-bethovVineri, am reuşit să intru în sala de concerte a Filarmonicii Naţionale. Tineri, copii, persoane mai în vârstă, reprezentanţi ai comunităţii internaţionale, oameni de artă, oameni politici au umplut ochi sala. Cu o punctualitate moldovenească, la ora 7 şi 7 minute, moderatoarea ne anunţă că, în acea seară, vom asculta Simfoniile a şasea (Pastorala) şi a cincea. Dirijorul Patrick Strub, conaţionalul lui Beethoven, salută publicul şi magia începe. Simfonia a cincea sau Pastorala, cum mai este numită, te detaşează treptat de cotidian şi te teleportează în alt timp şi spaţiu, unde nu trebuie să-şi mai faci griji din cauza crizei economice sau a alegerilor anticipate. Nu mai există nimic decât ascultătorul şi muzica. La un moment, eşti trezit de zbârnâitul unui telefon mobil. Capete cu feţe supărate încearcă să caute vinovatul. Supărarea nu durează mult, căci muzica te fură din nou şi te duce înapoi în atemporalitate.

Ce ştim despre Beethoven?

Deşi ne place muzica lui Beethoven, nu ştim prea multe despre el. În pauză, încerc să-i provoc la discuţie pe cei ieşiţi din sala de concert şi îi întreb de ce au venit la această manifestare muzicală şi ce ştiu despre Beethoven. Sergiu, student, ne spune că îi place muzica şi că a venit la concert deoarece era curios să asculte creaţiile lui Beethoven. Dar, deocamdată, nu ştie prea multe despre acest compozitor, mărturiseşte el. Cristina şi Ruxanda, ambele studente, ne povestesc că l-au cunoscut pe Beethoven mai degrabă din filme decât din concerte. „Cunosc Simfonia a noua a lui Beethoven din filmul Portocala mecanică a regizorului Stanley Kubrick”, spune Cristina. „Îmi place îndeosebi Simfonia a noua, dar şi cele pe care le ascultăm în seara asta sunt minunate”, a adăugat ea. Vasiliţa Postică ne poate spune mai multe, pentru că a fost profesoară la Conservator şi cunoaşte bine simfoniile lui Beethoven. „Pastorala şi Simfonia a cincea îmi creează nişte emoţii foarte puternice”, spune dna Postică. „Orchestra cântă bine, iar dirijorul Patrick Strub intuieşte excelent tempourile şi contrastele dinamice. Sună perfect muzica lui Beethoven”, afirmă, plină de entuziasm, dna Postică.

Cea mai interpretată simfonie

După pauză, moderatoarea ne invită să ascultăm Simfonia a cincea, cea mai cunoscută şi interpretată simfonie a lui Beethoven. Tot ea îi roagă pe cei distraţi să-şi deconecteze telefoanele mobile şi să bată din palme doar la sfârşitul simfoniei. Linişte în sală, dirijorul dă start simfoniei. Publicul o recunoaşte imediat. Unii dau din cap în acord cu ritmul muzicii, alţii îşi mişcă degetele de parcă ar cânta la pian. După primul act, câţiva nu-şi stăpânesc emoţiile şi încep să bată din palme. Un „ssssssss” prelung se aude din partea aripii stângi a sălii. Aplauzele încetează imediat, iar simfonia continuă până la următorul act. De data aceasta, nimeni nu face nicio mişcare şi aşteaptă ca muzica să continue. La sfârşit, toţi aplaudă cu entuziasm şi se ridică de pe scaune de parcă ar ieşi din transă, pregătindu-se de o teleportare în realitate.

Festivalul de muzică Beethovenisssimo a fost organizat de Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” în colaborare cu Institutul Goethe şi Ambasada Republicii Germane în Moldova pentru a prezenta publicului din Chişinău cele nouă simfonii ale compozitorului german.

Daniela GUŢU