Biserica medievală de la Porţile Chişinăului

Sâmbătă, 24 septembrie 2011, pe teritoriul Muzeului Satului, aflat la “Porţile oraşului” Chişinău, sub egida Ministerului Culturii, Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, va avea loc inaugurarea primului monument ecleziastic. Una dintre cele mai vechi şi mai înalte biserici de lemn din republică a fost recent restaurată, fiind astfel salvată de la distrugere.

Biserica a fost ctitorită în 1642 de răzeşii din Hirişeni la mănăstirea Hârjauca. În 1821, mănăstirea şi-a strămutat vatra, iar biserica a fost transferată pe teritoriul satului Hirişeni, astăzi raionul Teleneşti, unde a servit locuitorilor până în anul 1928. Atunci a fost construită o altă biserică, de piatră, cea de lemn servind ca paraclis de cimitir.

Acum doi ani, biserica “Adormirea Maicii Domnului” a fost transferată la Chişinău. Din păcate, după 12 ani în care a rămas fără acoperiş pe ploi şi ninsori, biserica, construită din lemn, se afla într-o stare avansată de degradare, rezistenţa acesteia fiind extrem de şubredă. Pentru a o restaura, a fost nevoie de o muncă meticuloasă, înfăptuită de o echipă de restauratori cu experienţă în domeniul dat, experienţă căpătată la transferarea şi restaurarea bisericii de lemn din satul Palanca, raionul Călăraşi. Lucrările s-au făcut în conformitate cu proiectul elaborat de arhitecţii Eugen Băzgu şi Sergiu Vornicov.

Arhitecţii au fost foarte atenţi la faptul ca aspectul bisericii să fie păstrat în conformitate cu cel iniţial. Astfel, pe partea exterioară se pot vedea cu ochiul liber vechile bârne, păstrând plăcuţele cu numerele fixate pentru a se păstra ordinea lor la demontare şi la montarea pe locul nou, iar acoperişul înalt ne duce imediat cu gândul la vechile biserici de lemn din Moldova medievală.

Sâmbătă, la ora 8.30, va începe liturghia de sfinţire a bisericii cu participarea unui sobor de preoţi şi a ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove. În continuare, va avea loc ceremonia de inaugurare a monumentului, la care vor participa persoanele care au contribuit la restaurarea locaşului. Studenţii teologi şi membrii ansamblului “Plăieşii” vor interpreta muzică sacră.

Evenimentul va avea loc la Muzeul Satului, ce se află pe bulevardul Dacia, în teritoriul de lângă lacul aflat dincolo de “Porţile oraşului”. Accesul spre biserică – pe lângă staţia de alimentare cu combustibil “Eurosim”.

Nicolae Dudnicenco, muzeograf la Muzeul Satului, filiala Etnografie şi Istorie Naturală, explică importanţa acestui eveniment: “Practic fiecare stat european are un muzeu al satului, care include obiective de importanţă istorică: case, biserici, răstigniri ş.a. Noi dorim să facem un muzeu asemănător, să aducem diferite construcţii pe teritoriul Muzeului Satului. Pentru noi, acest eveniment este foarte semnficativ, deoarece ilustrează începutul implementării acestei idei. Pe lângă biserica dată, preconizăm să aducem şi alte construcţii: case, alte biserici. Important este că, practic, a început construirea Muzeului Satului şi vom face tot posibilul să nu ne oprim aici”.

Olga Bulat
Tel. de contact: (022) 24-54-09; (022) 24-40-02

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *