[VIDEO] Banii pentru casa-muzeu a lui Gr.Vieru au rămas în bugetul Guvernului

După decesul lui Grigore Vieru s-a tot pus în discuţie transformarea casei părinteşti a poetului în Muzeu Comemorativ. Guvernul a şi alocat anul trecut o sumă de bani, dar pentru că nu au fost perfectate actele necesare, banii au rămas în bugetul statului şi nu vor mai putea fi folosiţi.

Fără gard, şi doar cu trei pari verzi care amintesc unde a fost cândva poarta, casa pare a fi uitată. La uşă este lacăt, iar geamurile sunt sparte. În odaia din stânga, prin geamul fără sticlă, pot fi admiraţi pereţii cu desene. Vecinii spun că acestea au fost făcute de mâinile mătuşii Dochiţa, mama scriitorului. Doar culoarea lutului de pe podeaua încăperii pare a fi mai proaspătă. Restul lucrurilor stau ca într-o debara, un pat din fier, nişte lucruri aruncate grămadă şi un dulăpior din lemn, vopsit în albastru.

La 28 iunie 2010 a fost luată hotărârea de a se aloca din fondul de rezervă al Guvernului 308 mii lei pentru reparaţia casei părinteşti a poetului Grigore Vieru din satul Pererâta, raionul Briceni şi pentru amenajarea terenului aferent în scopul înfiinţării Muzeului Comemorativ.

Victoria Furtună, consultantă în cadrul Ministerului Finanţelor susţine că aceşti bani au rămas în buget deoarece Consiliul Raional Briceni aşa şi nu a prezentat în decursul anului 2010 actele necesare. Pentru ca aceşti bani să fie folosiţi conform destinaţiei, ar trebuie ca prin o altă hotărâre de Guvern să se mai aloce o dată aceşti bani.

„Este mai complicat acolo. Toată problema constă în faptul că moştenitorii nu au pregătit toate actele necesare pentru a dona această casă Ministerului Culturii. Totul depinde de familie”, susţine preşedinta raionului Briceni, Efimia Bandalac.

T.E.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. associate

    are fecior milionar, şef de bordel, – sa -i facă muzee. să-i editeăe cărţi, să-i cioplească busturi

  2. misa

    si eu ma intreb, chiar sunt necesare milioane, pentru a renova casuta si FAMILIA NU DISPUNE DE BANI? chiar nu are familia nici un pic de respect fata de omul, care a fost sot si tata, chiar aceasta familie este atat de saraca, de asteapta bani de la stat, chiar sotia si fiii nu au nici un gram de recunostinta pentru GRIGORE VIERU de asteapta pomana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *