Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Aripile lui da Vinci la…

Aripile lui da Vinci la Chişinău

A fost o personalitate într-atât de complexă, încât multe dintre lucrurile legate de el şi descoperirile sale rămân şi până astăzi un mister. Îi datorăm, în parte, designul lumii contemporane. Iar de la 1 februarie, timp de două luni, avem ocazia extraordinară de a călători prin labirintul acestei minţi care a văzut mult mai departe decât ar fi putut crede oamenii epocii sale.

Luni seara. Muzeul Naţional de Istorie îşi deschide uşile pentru un eveniment deosebit: o expoziţie dedicată lui Leonardo da Vinci. Este unul dintre puţinele evenimente culturale la care poate fi văzută atâta lume. Forfota creşte pe măsură ce se apropie ora de lansare. Între timp, în sala de la intrare răsună muzică clasică. Prin toate colţurile. Răsună muzică ce invită la reflecţie, la luminare, la acea plăcere de a înţelege despre care da Vinci spunea că ar fi cea mai nobilă dintre toate.

553-davinci2Un titan al Renaşterii

Peste 10 ani de muncă le-a trebuit celor de la „Grande Exhibition” ca să descifreze 6000 de manuscrise ale marelui savant, să înţeleagă ce era scris în aceste documente, să decodeze anumite texte.

Peste 50 de modele de maşinării, proiectate acum 500 de ani, au călătorit prin Asia, Europa, America de Nord şi Australia. Este vorba de obiecte care nu au fost transpuse în viaţă pe timpul lui Leonardo, dar care peste secole, graţie specialiştilor, au putut fi transformate în realitate. Astfel, aripile lui da Vinci s-au aşezat pe pereţii numeroaselor muzee ale lumii şi mii de ochi au putut să le treacă prin sine. Zeci de copii au aflat că datorită lui putem face schi sau avem colac de salvare. Acum, geniul lui Leonardo a ajuns şi la Chişinău.

În debutul expoziţiei, a ţinut să se refere la fenomenul da Vinci ministra Culturii, Monica Babuc.

„Inteligenţa umană, profunzimea spiritului uman în personalitatea lui da Vinci, extraordinar de complexă, s-a manifestat în toată plenitudinea sa”, a spus Babuc, care a invitat publicul de la noi să profite de această ocazie extraordinară şi să vină să vadă cum a putut să gândească un titan al Renaşterii şi ce a putut să lase în urmă.

„Da Vinci este un simbol, o academie”, a menţionat preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, prezent la eveniment.
Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, E.S. Enrico Nunziata, a declarat, la rândul său, că este mândru să se afle la un asemenea eveniment şi a subliniat că expoziţia are un mesaj didactic şi speră că şcolile din ţară vor veni să o viziteze.

După panglica roşie

Odată rostite discursurile organizatorilor şi tăiată panglica, cei prezenţi au fost liberi să intre şi să hoinărească pe cărările minţii savantului italian. Aşa, au putut să descopere aparate de zbor, maşinării civile proiectate la nivelul operelor de artă, maşini de război, pentru că da Vinci nu a fost împăcat nici cu pacea, fie cea a sufletului sau a minţii.

Pe lângă modelele de maşinării, la expoziţie pot fi văzute şi copii ale celor mai renumite manuscrise şi note de anatomie, precum şi reproduceri în dimensiuni originale ale operelor artistice ale lui da Vinci.

Lângă un exponat, i-am întâlnit pe Sanda, de 9 ani, şi pe tatăl ei. „Îmi place aici, mi-a plăcut îndeosebi catapulta şi modul în care oamenii puteau să intre în cetate fără să fie văzuţi”, ne-a spus Sanda, deşi se afla abia pe la începutul şirului de exponate.

„Am vrut să-i arăt ce înseamnă un mare savant, pictor şi inginer, cum zice ea, eu însumi fiind inginer prin educaţie. M-am gândit că trebuie să vadă această expoziţie, că i-ar fi interesant”, ne-a povestit tatăl Sandei, după care şi-au urmat amândoi călătoria printre exponate, tatăl studiind atent şi povestind, iar Sanda urmărind curioasă.

553-davinci3„Am fost şocată să văd toate invenţiile sale”

Ne-a spus o studentă la Arhitectură, pe care am întâlnit-o lângă reproducerile capodoperelor lui da Vinci.

„Foarte interesantă expoziţia, e ceva foarte captivant. Extraordinar pentru Chişinău. Sunt pasionată de da Vinci, în special de picturile sale, pentru că sunt de la Facultatea de Arhitectură, unde studiem pictura, desenul. Ştiam mai multe despre arta sa, şi am fost şocată să văd toate invenţiile sale, chiar nu mă aşteptam să văd atâtea lucruri noi. Mi-a plăcut foarte mult submarinul şi barca cu pedale. Nu ştiam că el a fost cel care le-a inventat”, ne-a relatat Daniela Lungu.

Arşak, 12 ani, este din Armenia şi a venit la expoziţie împreună cu bunicul,. „Nu am venit în Moldova special pentru expoziţie, suntem în ospeţie. Fiica mea mi-a spus că uite, sunt bilete şi mi-am zis că este o oportunitate bună. Unele exponate le-am văzut şi la Luvru”, ne-a spus bunicul.

„E foarte interesant să afli ce a făcut da Vinci, să vezi invenţiile sale, ce a creat şi ce ar fi putut să creeze. Ştiam de da Vinci înainte să vin aici. Cred că este o personalitate foarte importantă în istoria omenirii. A făcut modele de avioane şi elicoptere, iar în acele timpuri nu oricine se putea gândi la tehnologie, şi mai ales la una atât de avansată. Este uimitor”, ne-a spus Arşak cu o sclipire de entuziasm în ochi.

După convorbirea cu Arşak, am mai dat un tur printre exponate. Mi-am clătit ochii şi mintea, deşi undeva, în adâncuri, ştergând cu privirea toate schiţele, toate maşinăriile, toate picturile, un vierme de invidie s-a zbătut o clipă în mine. Cum ar fi să ai un asemenea creier?

Am zăbovit apoi ceva mai mult asupra unor vorbe: „Mi-a atras atenţia de multă vreme faptul că oamenii cu mari realizări arareori stau jos, lăsând lucrurile la voia întâmplării. Ei ies în lume şi fac ca lucrurile să se întâmple”. Aşa obţii aripi, mi-am zis ieşind în întunericul de afară.