Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   5 mai, Ziua Moaşelor

5 mai, Ziua Moaşelor

Deşi efectuează o muncă extrem de grea, moaşele din R. Moldova fac parte din categoria profesiilor cel mai prost plătite. Fiind 700 la număr, în 2008, ele au contribuit la venirea pe lume a circa 40 de mii de copii. Fiecare a asistat la naşterea unui număr de 57 de nou-născuţi.

La Chişinău, ministrul în exerciţiu al Sănătăţii nu a adresat vreun mesaj special moaşelor din R. Moldova, în schimb, doamna Thoraya Ahmed Obaid, director executiv UNFPA, a adresat un mesaj cu totul special la această temă. Merită a fi citit de fiecare:

„Prezenţa unei moaşe la naştere poate determina diferenţa dintre viaţă şi moarte. Prezenţa la naştere a unei persoane calificate protejează viaţa mamei şi a copilului prin faptul că se recunosc problemele din timp, când situaţia mai poate fi ţinută sub control şi se poate interveni rapid. În fiecare minut o femeie moare când naşte. Iar prezenţa unei moaşe o poate salva.

În 2008 UNFPA a lansat o nouă iniţiativă în parteneriat cu Confederaţia Internaţională a Moaşelor pentru a aborda lipsa acută de moaşe din peste 30 de ţări în curs de dezvoltare. Sunt necesare 350.000 de moaşe pentru a îmbunătăţi sănătatea maternă, a reduce mortalitatea infantilă şi a combate răspândirea HIV. Rezolvarea acestei lipse este de asemenea esenţială pentru realizarea accesului universal la sănătatea reproducerii până în 2015. În R. Moldova lipsa moaşelor este de asemenea o problemă stringentă. Mai mult decât atât, pentru a soluţiona eficient problema mortalităţii materne este nevoie ca moaşele să participe şi în asistenţa antenatală. Pe parcursul ultimilor ani moaşele au fost instruite în acest domeniu, dar numărul acestor specialişti rămâne a fi departe de suficient, mai ales în localităţile rurale.

Astăzi, de Ziua Internaţională a Moaşelor, fac un apel către guverne să contribuie la acest efort comun prin furnizarea de finanţare pentru Fondul pentru Sănătate Maternă şi prin sprijinirea moaşelor din comunităţile lor.”