387 de zebre şi 2000 de JEEPuri noi

Municipalitatea a examinat datele trimestriale în privinţa circulaţiei transportului din Chişinău şi a descoperit o legătură între gropile tot mai multe şi mai mari de pe străzi şi numărul accidentelor rutiere. Cauza ambelor – zebrele spălăcite de la semafoare, spun specialiştii.

Cea mai mare cantitate de gropi a fost depistată lângă semafoarele din Chişinău. Specialiştii au constatat că vopseaua albă destinată zebrelor a fost furată în campaniile electorale anterioare, când comuniştii o amestecau cu alte culori pentru a vopsi panourile electorale ale adversarilor.

Astfel, zebrele au fost doar unse cu praf de cretă furată din şcoli, care s-a spălăcit la prima cădere a precipitaţiilor atmosferice. Veaceslav Perna de la Direcţia Gropilor a explicat că şoferii frânează mai des în dreptul zebrelor, dat fiind faptul că “ei nu ştiu că acolo sunt zebre şi află că trebuie să frâneze doar atunci când văd vreun pieton. Astfel, ei frânează brusc şi deteriorează asfaltul”. Perna a mai spus că asta se întâmplă în special cu JEEPurile, deoarece la Chişinău se înregistrează cel mai mare număr de JEEPuri dintre capitalele europene – câte 1,2 maşini de teren pe capul unui businessman. Roţile de JEEP sunt cele mai “ţepoase” şi, în combinaţie cu viteza “de businessman”, produc în timpul frânării bruşte efecte devastatoare asupra pojghiţei de grosimea obrazului lui Veaceslav Iordan.

270-zebra

Primarul Dorin Chirtoacă a venit cu o iniţiativă care a fost votată in corpore de către membrii Consiliului Municipal. “Nu putem renunţa la JEEPuri, pentru că acestea poartă pe cei mai mari plătitori de taxe din muncipiu. Nu putem folosi acum vopsea albă pentru reînoirea zebrelor până la reînoirea asfaltului, care nu se ştie când se va produce. Vin cu o ofertă din partea unei firme din Sudan. Ei ne oferă câteva sute de zebre vii care vor fi priponite lângă semafoarele din capitală. Ele vor semnala în cel mai elegant, şi de ce nu – european mod, atât şoferii, cât şi pietonii că aici există o trecere de pietoni”, a declarat edilul.

Chirtoacă a mai explicat că firma din Sudan ne oferă animalele vărgate pe gratis, în schimbul autorizării unui magazin de JEEPuri, care să fie deschis în spatele Parlamentului.

Alexandru Corduneanu, consilier PPCD, a declarat că zebrele nu trebuie amplasate înainte de Paşte pentru că “oamenii îs flămânzi şi pietonii mai subalimentaţi şi aburiţi de alcool ar putea sacrifica vreun animal”. Consilierii comunişti l-au susţinut, adăugând că “piaţa autohtonă de carne trebuie protejată de carnea de zebră”. Totuşi, majoritatea consilierilor au spus în dezbateri că susţin deschiderea noului magazin de JEEPuri înainte de sărbătorile pascale, pentru că “e şi perioada cadourilor”.

Reprezentanţii organizaţiei “ALZAc” (Asociaţia Leilor şi Zebrelor Africane din Chişinău) au ridicat problema alimentaţiei corecte a zebrelor semaforice. Prin consens şi în semn de împăcare între primarul Chirtoacă şi comisarul Cociorvă, s-a decis că poliţiştii prinşi cu mită vor lua sub tutelă câte o zebră, pe care o vor servi în fiecare zi “cu câte o opalcă de capustă”. Primarul a solicitat organizaţiei ALZAc să stabilească dacă tractul digestiv al zebrelor este adaptabil la “capusta poliţiştilor”. Unii apărători ai ordinii publice au propus ca chiar ei înşişi să poarte un costum de zebră prin rotaţie, dacă li se oferă câte o maşină de la noul magazin. Consilierii AIE au ripostat însă: “Ce o să zică Mătăsaru? Când el îmbrăca costum de Muliţioner l-aţi arestat, şi el ce să facă cu poliţiştii-zebre cu JEEP?”. În final, s-a votat unanim ca zebrele africane să fie instalate de Ziua Europei.

(1 aprilie 2010)


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *