15 iulie. Tătăreşti

Tătăreşti, r. Călăraşi, este unul dintre acele sate “uscate”, călduroase, unde accesul se face doar pe nişte drumuri de ţară, dar mai mult decât atât, este o localitate săracă. Aici locuiesc aproximativ 1500 de oameni, dintre care doar 250 au vârsta de până la 18 ani. Primarul Mihai Tripac spune că deţine această funcţie de vreo doi ani.

În această perioadă, spune el, a încercat să tragă conducta cu apă şi gaz spre fiecare casă. Gunoiul nu este colectat, aşa că fiecare aruncă totul la nimereală. Primarul vorbeşte despre nişte sentimente nostalgice: oamenii ar vrea să se întoarcă în Uniunea Sovietică, atunci când statul avea grijă să le asigure necesităţile elementare. Pentru că au depins de cei care au făcut alegerea pentru ei, cei din Tătăreşti nu prea au învăţat să aleagă. Poate din această cauză, la 5 aprilie, jumătate din populaţia de aici şi-a dat votul pentru PCRM. Totuşi, datorită societăţii civile lucrurile par să se schimbe încet.

Din 2005 ONG-ul ACASĂ a deschis un centru de reabilitare a copiilor cu dizabilităţi. Cine ştie, poate măcar ei vor rămâne în R. Moldova, ca să schimbe situaţia de aici.

Willem Sluyterman van Loo,

fotojurnalist din Olanda, stagiar ZdGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. tamara

  I-mi iubesc satul natal foarte mult,si-mi pare tare rau ca oamenii mai cred in comunisti fara sa-si de-a seama ca ei,comunistii, sant de vina de saracia de astazi si din vina lor au plecat copii lor din sat si din tara.Treziti-va oameni buni si ascultati-va copiii care nu au nici un viitor cu guvernarea comunista. Uniti-va si votati partidele liberale !!!!!

 2. nenea postasu'

  asazisa “pensie agricola”,adica pensia minima garantata in romania era (daca n-a mai crescut), de 350 lei,adica 1316 lei moldovenesti,asta stire ca varianta..adica de la varsta de pensionare,ai cel putin banii astia,indiferent daca ai muncit sau nu..oricum,pensiile celor ce au cotizat toti anii sunt bunicele.

 3. Klaus Steinbeerg

  NeNe postasule, pensia aia minima nu era deloc, acum in toamna o sa fie de 350 ron(lei noi )numai daca ai muncit , daca nu ai muncit e zero, adica iti da primaria un ajutor daca are , daca nu , cerseala. Asta e Romnaia lui Basescu . Voi nu avetzi TV satelit sa va informati ??? Basescus si PD-ul au taiat pensiile dar au bani pentru Afganistan si Irak. Cascati ochii cat ceele si vedetzi ce inseamna capitalismul, droguri , pornografie,prostitutie , razboi

 4. OM LIBER

  MAI NENEA KLAUS STEINBERG TU AI NUME MAIDEGRABA DE NAZIST DECAT DE COMUNIST,DAR PANA LA URMA TOT UN DRAC ESTE NAZIST=COMUNIST

 5. sergiu voloc

  sunt din tataresti si eu. primarul are dreptate
  daca oamenii ar avea grija de sat , nu ar mai fi nevoie de alegeri. scandalul ne reprezinta tara,oamenilor le place sa invinuiasca vriun partid ,dar sa accepte vreo varianta de dezvoltare pu a instala canale sau solutii pu transportarea gunoiului ,exemple ale primarului; oamenii se arunca in scandal ,unde primul invinuit este cel ce vrea sa ajute satul.
  de teatru sau film nici nu vorbesc. sunt actor si rar gasesc in satul asta pe cineva cult.nici nu ating teme despre cultura.rid de mine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *