1 decembrie cu Stela şi Arşinel

A devenit deja o frumoasă tradiţie ca ziua de 1 decembrie să fie consemnată la Chişinău împreună cu colectivul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” de la Bucureşti. Şi în acest an, îndrăgiţii actori Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Adriana Trandafir, Cristina Stamate, Adrian Enache vor fi alături de cei cu inima română în sala Teatrului de Operă şi Balet de la Chişinău.

Ziua României a fost în ultimii ani o sărbătoare renegată şi modestă la Chişinău, dar, totuşi, era sărbătorită cu zâmbet sau chiar cu hohote de râs, graţie revenirii perpetuie a unei echipe devotate umorului, dar şi Basarabiei. Trupa Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” a început a face naveta “readucerii zâmbetului” pentru românii de la Chişinău cu vreo două decenii în urmă. De atunci, în mod constant actorii revin, în special de Ziua Unirii, să ne reamintească că reunirea se poate face şi cu umor.

Acesta devine unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale ale sfârşitului de an  şi ca întotdeauna este organizat de  Ambasada României la Chişinău, dar şi de Proiectul “Români pentru români” al Primăriei municipiului Bucureşti. Mâine, spectatorii vor avea parte din nou de un cocktail de muzică, dans, teatru şi o bună baie de umor.

În aceste zile la Chişinău vor avea loc mai multe manifestări culturale dedicate Zilei Naţionale a României, printre care concerte, expoziţii, simpozioane, schimburi culturale.

R.G.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Simona

  Romania ajuta Basarabia

  Membrii Guvernului Romaniei , care sunt si senatori şi deputaţi, vor înainta Parlamentului două iniţiative legislative, în vederea acordării unui ajutor Basarabiei, a declarat, miercuri, într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, preluata de Romanian Global News.

  „România va acorda sprijin financiar nerambursabil pentru Guvernul Republicii Moldova în sumă de 100 de milioane de lei”, a declarat Ioana Muntean. Fondurile provin din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe. Totodată, România va acorda Republicii Moldova un ajutor de urgenţă cu titlu gratuit constând în 400.000 de doze de vaccin cu tulpină pandemică.

  Bucuresti, Romania/Romanian Global News
  joi, 26 noiembrie 2009

 2. Simona

  Stela si Arsinel,doi romani moldoveni adevarati…Stela e din Basarabia ,Arsinel e nascut in Dolhasca,in Moldova necotropita de rusi.Amandoi sunt ai nostri !

 3. Simona

  Victor Boian, romanul care a ridicat un monument pentru ostasii romani, din banii de pensie

  Pe 1 decembrie, în această zi mare pentru tot neamul românesc, vă propun să ne amintim şi de cei care menţin vie flacăra românismului în R. Moldova. În reportajul de mai jos, preluat din arhiva proprie şi care este printre cele de care sunt mândră în CV, vă propun spre vizualizare istoria lui Victor Boian, un pensionar, care a trecut prin vitregiile vremurilor de odinioară şi, acum, la bătrâneţe, s-a gândit să cinstească memoria ostaşilor români căzuţi în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

  Astfel, pensionarul din satul Carahasani, raionul Ştefan Vodă, a adunat ban cu ban şi, din resursele proprii, a ridicat un monument în memoria ostaşilor căzuţi pe câmpul de luptă.

  Victor Boian spune că nu a luat bani de la nimeni şi nu l-a sfătuit nimeni în luarea acestei decizii. Ceea ce l-a motivat este omenia de care au dat dovadă ostaşii români în timpul celui de-al doilea Război Mondial, când forţele armate româneşti şi nemţeşti erau în retragere, şi se opriră pe malul Nistrului. În actualul sat Carahasani au stat mai bine de câteva luni, perioadă în care soldaţii au construit şi două biserici în localitate. Unii dintre cei care mureau în lupta de pe Nistru erau îngropaţi în jurul bisericuţelor. Cimitirul, dar mai ales atitudinea binevoitoare a ostaşilor faţă de localnici l-au determinat încă de pe atunci pe Victor Boian să răsplătească, în vreun fel, gesturile soldaţilor. Astfel, şi-a spus că nu se va opri până nu va înălţa un monument în amintirea lor.

  „A fost ordin de la centru”

  Deşi, în timpul sovieticilor era evident că nu avea cum să înalţe o asemenea construcţie, după 1990 ar fi părut că nimic nu-l mai poate împiedica pe Victor Boian. Dar, aş! Urmele caracatiţei roşii încă mai erau în mentalitatea unora. Toţi primarii satului Carahasani de după 1990 i-au pus piedici eroului nostru. A primit chiar şi ameninţări cu moartea. Abia în ultimii ani, odată cu venirea lui Vladislav Cociu în fruntea localităţii, Victor Boian şi-a dus la bun sfârşit lucrarea.

  Pe locul unde se înalţă astăzi monumentul erau cândva flori, iar de jur împrejur morminte. Şi aici ostaşii îşi îngropau camarazii de luptă. Imediat după război, cimitirul a fost distrus, iar pe acel loc a apărut rapid, nu se ştie cum, o… gunoişte. Explicaţia fostului primar de Carahasani a fost cât se poate de simplă: „A fost ordin de la centru”.

  Potrivit RGN Press, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni a propus administraţiei prezidenţiale a României, dar şi Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, ca Victor Boian, omul care din bani adunaţi din pensia lui mizeră a reuşit să ridice un monument ostaşilor români căzuţi pe frontul antisovietic din Basarabia, să primească o distincţie înaltă din partea statului roman insa aceasta distinctie, din pacate nu a mai reusit sa vina pana acum.

  Un reportaj de Stela Popa, http://stelapopa.unimedia.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *