Spațiu locativ de reabilitare pentru condamnaţii dependenţi de droguri din Penitenciarul nr. 9 Pruncul

În cadrul Penitenciarulului nr. 9 Pruncul, a fost deschis un spațiu locativ pentru reabilitare destinat consumatorilor de droguri privați de libertate, care vor beneficia de asistență psiho-socială. Proiectul, numit „comunitatea terapeutică”, a fost implementat de autoritățile de la Chișinău, în comun cu experţii norvegienii şi reprezentanţii Pompidou Grup al Consiliului Europei (CoE).

Comunitatea terapeutică pentru condamnaţii dependenţi de droguri este o metodă inovativă în sistemul penitenciar din R. Moldova, care le va oferi siguranţa de a nu interacţiona cu factori negativi ce pot condiţiona consumul. În contextul evenimentului, a avut loc și o conferința internațională, ce a pus în discuție metodele de reabilitare a deținuților dependenți de droguri. În cadrul conferinței, experți din România, Ucraina, Armenia, Belarus și Norvegia au împărtășit experiența și rezultatele obținute în programele aplicate pentru reducerea riscurilor, tratamentul consumatorilor de droguri și reintegrarea acestora.

 „În țările Europei de Est noi suntem primii în aplicarea tehnicilor noi de lucru cu deținuții și în implementarea programului de susținere cu metadonă. În anul curent, au fost antrenați 11 deținuți în tratamentul Hepatitei C.  Sperăm că această mare diferență, de atitudine în primul rând, să-i facă pe deținuții noștri să accepte mai ușor provocarea de a veni în aceste spații și de accepta programul”, a declarat Secretarul General de Stat al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, prezent la eveniment.

Prezent la eveniment, Thomas Kattau, Secretar executiv adjunct Pompidou Grup al Consiliului Europei a încurajat reprezentanții autorităților, dar și angajații care vor fi implicați direct în lucrul cu deținuții. Oficialul a menționat că „asistența acordată pentru reabilitare este o activitate specifică, ce întâmpină anumite greutăți: frică, rezistență, scepticism, critici. Însă, motivația de a le înfrunta se datorează faptului de a salva vieți”.

Consumul de droguri reprezintă atât o cale de răspândire a bolilor infecţioase transmisibile, ce pot genera adevărate focare de infecţie, cât şi un factor al violenţei între deţinuţi. Potrivit datelor Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), în anul 2017, din numărul total al deținuților, 5,4% (470 de oameni) sunt dependenți de droguri luați la evidenţă medicală, iar 5,1% constituie persoane cu infracţiuni privind circulaţia substanţelor narcotice.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *