Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările

Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările. Parlamentul a aprobat în prima lectură modificări la Legea privind controlul tutunului, Codul contravențional și Codul fiscal.

În legislație vor fi incluse două noțiuni noi „aerosol de produs din tutun și produs conex”, „țigaretă pentru dispozitiv de încălzire a tutunului” și modificări la noțiunea „fumat”. Totodată, pe fiecare ambalaj al produselor din tutun care nu ard vor fi plasate avertismentele „Acest produs din tutun dăunează grav sănătății și creează dependență. Renunță acum!” şi „Acest produs din tutun conține gudron, nicotină, monoxid de carbon și alte substanțe nocive, care dăunează grav sănătății și creează dependență.” 

Parlamentul a mai aprobat revenirea la norma inițială, aprobată în 2015, care protejează copiii de tutun prin eliminarea alimentelor sau caracteristicilor produselor din tutun care să facă asociere cu produsele alimentare, cosmeticele sau jucăriile. Totodată, au fost aprobate modificări și completări care să asigure norme echitabile pentru produsele din tutun și produsele din tutun care nu ard cu referire la retragerea licenței.      

Deputații au mai aprobat modificări la Codul fiscal, prin care se aplică același mod de calculare a accizelor, dar și a cotei accizelor la țigaretele pentru dispozitive de încălzire a tutunului ca și la țigaretele cu filtru.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, oferind timp industriei de produse de tutun care nu ard să se conformeze reglementărilor. Produsele din tutun care nu ard plasate pe piață până la intrarea în vigoare a legii vor fi comercializate până la epuizarea stocului. 

Rezoluția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 6 octombrie 2018 recunoaște că produsele de tutun de tip „heat-not-burn” sunt produse din tutun care cad sub incidența Convenției Cadru a OMS privind Controlul tutunului, ratificată de Parlamentul Republicii Moldova.

Foto: vapingpost.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Socrates

    Ar fi bine ca legislatia adoptata sa fie respectata. Avem atatea lume cu epoleti, dar nu e respectata Legea . Fumeaza unde vor Mai ales cei cu trabucuri electronice. fac mai mult fum reclama demonstrativa..Tradutaure disruse. Blocate de automobile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *