Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Mai puțin de 1% din…

Mai puțin de 1% din cele 612 secții de votare evaluate până acum sunt complet accesibile

În ultimele trei luni, Alianța „INFONET” și partenerii săi, a efectuat, la comanda Comisiei Electorale Centrale (CEC) și PNUD Moldova, un audit al 612 clădiri publice din raioanele Edineț, Hîncești, Căușeni, municipiile Chișinău și Bălți și UTA Găgăuzia. Acestea reprezintă peste 30 la sută din secțiile de votare.

Potrivit rezultatelor auditului, din cele 612 secții de votare evaluate, 432 sunt inaccesibile, 174 – parțial accesibile și doar 6 – accesibile.

Evaluarea a fost făcută de monitorii accesibilității, voluntari și membri ai organizațiilor neguvernamentale din localitățile respective, unii dintre ei persoane cu diferite dizabilități.

„Mulți ani m-am confruntat cu probleme de accesibilitate. Pe atunci nu știam ce să fac și nu vedeam cum aș fi putut schimba singură ceva. Dar astăzi eu pot schimba situația în localitatea mea. La Edineț suntem mai mulți deja și împreună vom reuși să facem clădirile publice mai accesibile. Pentru că viața persoanelor cu dizabilități nu este separată de viața politică. Suntem parte a acestei țări și voluntar sau involuntar suntem implicați în ceea ce se întâmplă. De aceea, trebuie să avem acces egal ca și toți în secțiile de votare, să votăm și să contăm în dezvoltarea democrației”, a spus Emma Matreniuc, monitoare a accesibilității în Edineț.

Auditul a avut la bază câteva criterii:

  • Calea de acces spre secția de votare (accesibilă doar în cazul a 34% din secțiile analizate);
  • Scara și rampa (accesibile – 11% din total);
  • Ușa de la intrare (accesibilă – 41% din total);
  • Holul sau coridorul (accesibile – 18% din total);
  • Sala secției de votare (accesibilă – 33% din total);
  • Grupul sanitar (accesibil – 1% din total).

Studiul „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.