Harta circumscripțiilor uninominale a fost prezentată spre aprobare Guvernului

Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a prezentat Guvernului spre aprobare lista circumscripțiilor uninominale. Conform hărții finale, care cuprinde în total 51 de circumscripții, 48 vor fi constituite pe teritoriul R. Moldova, iar 3 în afara țării.

Astfel, în municipiul Chișinău au fost formate 11 circumscripții, în municipiul Bălți – 2 și pe teritoriul Unității Teritorial Administrative Găgăuzia la fel 2 circumscripții. Totodată, din cele 48 de circumscripții din țară, 2 vor fi create pentru teritoriul din stânga Nistrului: una pentru localitățile Camenca, Rîbnița, Dubăsari, Grigoriopol, iar cealaltă pentru Slobozia, municipiul Tiraspol și Tighina.

Pentru reprezentarea teritoriilor din afara țării unde se află cetățeni moldoveni au fost constituite 3 circumscripții uninominale: o circumscripție în Est de R. Moldova, o circumscripție în Vest de R. Moldova și una pentru Statele Unite ale Americii și Canada.

Conform prevederilor articolului 74 din Codul Electoral al R. Moldova, alegerile parlamentare se organizează în baza unei circumscripţii naţionale, care cuprinde întreg teritoriul R. Moldova şi secţiile de votare din străinătate, precum şi în baza a 51 de circumscripţii uninominale, inclusiv constituite pentru localităţile din stânga Nistrului şi peste hotare.

Circumscripţiile uninominale se aprobă de Executiv în baza deciziei unei comisii, a cărei componenţă este stabilită prin hotărâre de Guvern.

Citiți și: Maia Sandu: Acest proces de „desenare” a hotarelor circumscripțiilor este o dovadă că PD pune bazele unei alianțe post-electorale cu PSRM


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *