Conflict de interese: Fiica primarei – directoare la grădiniță, iar soțul – șofer la primărie

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță prin intermediul unui comunicat de presă, că o primară din raionul Cimișlia a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Potrivit documentului, în 2013, aceasta și-a angajat soțul în calitate de șofer la primărie, iar în 2015, a numit-o pe fiica sa în calitate de directoare a grădiniței aflate în subordinea primăriei.

„Prin urmare, subiectul controlului nu a respectat prevederile Legii nr.133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, dar și ale Legii nr.16/2008 cu privire la conflictul de interese (în vigoare până la 01.08.2016). Primara nu a informat Autoritatea Națională de Integritate imediat, dar nu mai târziu de trei zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în privința soțului și a fiicei. De asemenea, aceasta a admis și nu a soluționat aceste conflicte de interese în conformitate cu prevederile legale” se arată în comunicatul emis de ANI.

În cadrul controlului, primara a fost informată despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și despre drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare. Aceasta și-a exprimat în scris punctul de vedere, în care a menționat faptul că persoanele date nu mai activează în aceste funcții.

După rămânerea definitivă a actului de constatare emis în acest caz, care este pasibil de contestare, Autoritatea Națională de Integritate va sesiza organele competente în vederea încetării mandatului de primar, cu decăderea din dreptul de a exercita funcții publice pe o perioadă de trei ani.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *