CASMED a organizat în premieră Festivalul „Bunica Fest” la Bălți

2 Octombrie 2017, Bălți – Ziua Internațională a Vârstnicilor a adunat sute de bunei și bunicuțe din regiunea de nord  a țării la Festivalul „Bunica Fest”, organizat în premieră, duminică, de către Asociația Obștească Centrul de Asistență Socio-Medicală la Domiciliu ,,CASMED” în parteneriat cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” la Bălți. 

Cu sloganul „Cântăm, dansăm, meșterim și cu vârsta ne mândrim!” festivalul  a avut drept scop onorarea experienței de viață a seniorilor și promovarea unui stil de viață activ și un mediu adecvat socializării în rândul seniorilor, facilitând comunicarea între generații și integrarea socială a vârstnicilor în viața comunității.

Vizitatorii festivalului au avut posibilitatea să participe la master-class-ul de olărit, oferit de meșterul popular din Drochia, Iurie Cucuietu, dar și la atelierul de țesut covoare, unde fiecare participant a pus suflet, țesând câte un fir la covorul ce va purta numele evenimentului. De asemenea, participanții au putut admira, dar și procura produse de artă populară  și artizanat direct de la meșterii populari.

„Am trei nepoței și am o adevărată plăcere sufletească să meșteresc pentru ei diferite lucrări, le-am pregătit ii tradiționale cusute în cruciuliță, icoane cusute cu biser, chiar și fețe de pernă cu ornamente tradiționale locului. Abia aștept să crească nepoțele mai mari să le învăț și pe ele să coase și să brodeze”, menționează Raisa Smîntînă, meșter popular din satul Prepelița, raionul Sângerei.

În cadrul Festivalului au evoluat 17 ansambluri artistice din regiunea de nord a țării care au prezentat folclorul specific fiecărei localități prin dans și cântec. În componența fiecărui ansamblu făceau parte seniorii din localitate care au păstrat viu tezaurul cultural.

„Ne-a făcut o mare plăcere să participăm în cadrul festivalului și chiar cred că este o activitate binevenită, prin astfel de evenimente arătăm vârstnicilor că ei sunt importanți pentru noi. Dar să nu uităm și de faptul că la festival au evoluat ansambluri din mai multe sate, fiecare a venit cu folclorul său, adunat din moși-strămoși, astfel avem posibilitatea să menținem aceste valori vii și să le transmitem și generațiilor mai tinere”, menționează Valentina Maxim, participantă din cadrul Clubul seniorilor din comuna Balatina, r. Glodeni.

De asemenea, bunicuțele și buneii s-au întrecut și în pași de dans, șase perechi de seniori au demonstrat celor prezenți că știu să țină ritmul atât la dansul popular, cât și la dansul țigănesc, tango, vals și chiar disco.

„Scopul festivalului a fost să onorăm meritele persoanelor în etate, înțelepciunea și măiestria, valori dezvoltate pe parcursul vieții. Oferind servicii de asistență medicală și socială, înțelegem prin ce trec vârstnicii, copii le sunt departe și au rămas singuri fără sprijinul celor dragi. Dar pe lângă aceste servicii ei au nevoie și de căldură sufletească, apreciere și să simtă că sunt prețuiți. Acesta a fost intenția noastră să le arătăm că-i admirăm și că vârsta nu este un impediment pentru a fi activi și pozitivi”, menționează Natalia Postolachi, Directorul executiv al CASMED.

Evenimentul a fost organizat cu suportul partenerilor: Fundația HEKS Moldova, Primăria mun. Bălți, SRL ,,Drosera”și SRL „Vispas și CO” din Bălți.

 Parteneri media: TV8, BTV, Impuls TV, ziarele SP și ZDG.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *