Principală  —  Pamflet   —   Armele, în perioada sărbătorilor, ar…

Armele, în perioada sărbătorilor, ar trebui puse la păstrare în safeu

După omorul din “Pădurea Domnească”, dar înainte de dezvăluirile publice făcute despre moartea tânărului “gonaş”, MAI a disctribuit un comunicat de presă intitulat “Prevenirea incidentelor cu arme”.

În document se spune că MAI a “reuşit diminuarea incidentelor comise cu folosirea sau aplicarea armelor de foc, de la 142 – în 2011, la 121 – în 2012, sau cu 15%. Cele mai frecvente incidente au fost cauzate de utilizarea armelor deteriorate, încălcarea regulilor de port şi folosire a armelor, neatenţia la mânuirea armelor sau efectuarea împuşcăturilor involuntare, pierderea sau păstrarea neglijentă a armelor, tragerea din armă de foc în locuri nestabilite, braconaj cu arme, păstrarea ilegală a armelor”.

Pentru încălcările admise în 2012, au fost retrase şi anulate 732 permise de portarmă (în 2011 – 392). Concomitent, au fost depistate şi ridicate 208 arme păstrate ilegal (în 2011 – 150).

Specialiştii din cadrul MAI le recomandă posesorilor de arme să nu poarte arme în stare de ebrietate; să se abţină de la folosirea armelor; să nu folosească armele contrar destinaţiei lor speciale; să fie mai îngăduitori şi să se abţină de la folosirea armelor atunci când nu există pericol real sau când acesta poate fi evitat; să nu poarte armele la întruniri sau alte acţiuni de masă pentru a nu pune în pericol viaţa sau sănătatea personală şi a celor din jur; să nu admită accesul la arme al membrilor familiei, rudelor, oaspeţilor sau altor persoane străine; să nu lase armele fără supraveghere în genţi, autoturisme sau în alte locuri; este binevenit ca armele, în perioada sărbătorilor, să fie puse la păstrare în safeu; în cazul deplasărilor peste hotare, armele, conform prevederilor normei legale, urmează să fie transmise pentru păstrare la comisariatul de poliţie local.

Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiuni cu arma, posesorii acesteia riscă o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi retragerea şi anularea permisului de portarmă, după care un nou permis se eliberează doar peste 5 ani.