Principală  —  Pamflet   —   Academia ex-premierilor R. Moldova

Academia ex-premierilor R. Moldova

Şocant. Un trust universitar European a lansat o cercetare la nivel European pe un caz de suuces din Republica Moldova. Decizia lansării acestei cercetări este un succes nemapomenit pe care l-a înregistrat un fost premier moldovean – Vasile Tarlev. Acesta şi-a început cariera în calitate de tractorist şi şofer, dar după ce a lucrat premier – a ajuns academician la o Academie europeană. Recent, presa a anunţat că Vasile Tarlev a devenit academician la Universitatea Internaţională de Filosofie din Liechtenstein. Vă imaginaţi ce traseu: tractorist rural-premier naţional-academician internaţional.

Fiecare ţară îşi doreşte să motiveze în asemenea fel cetăţenii, încât să aspire la studii înalte şi la funcţii înalte chiar dacă sunt simpli muncitori de la firul ierbii. Au reuşit şi alţii, dar nu prea bine, căci mulţi dintre tinerii europeni învaţă zeci de ani, fac întâi 1—2 facultăţi, apoi 1—2 cursuri de master, apoi 1—2 doctorate, astfel încât atunci când ajung academicieni nu mai vor şi chiar nu mai pot să fie premieri.

Cercetătorii au decoperit că în Moldova e altfel, întâi ajungi premier, sau ministru, sau deputat, după care – îţi aranjezi-ajustezi studiile de care ai nevoie: diploma de BAC, facultatea, masteratul sau doctoratul şi desigur, statutul de academician.

Cel mai de success rămâne deocamdată Vasile Tarlev, or, el a ajuns academician în Liechtenstein, fără să cunoască limba engleză, ba chiar fără să cunoască nicio limbă care se vorbeşte în Liechtentstein. Ei bine, pentru ce trebuie să vorbeşti limbile acestui microstat, dacă academicianul Tarlev locuieşte şi trudeşte în macrostatul Republica Moldova. Doar în Moldova el se poate simţi macro-academician în mai multe domenii.

În ce limbă a ajuns oare Tarlev academician în Liechtenstein. Există aşa o limbă foarte des vorbită prin structurile guvernamentale de la Chişinău în toate timpurile, limba banilor. Or, citim pe pagina web a Academiei Internaţionale de Filosofie din Liechtenstein (www.iap.li) că studiile de doctorat costă circa 20.000 de franci elveţieni. Cât costă să devii academician la această academie? Nu e atât de important cât, căci un ex-premier din Moldova va avea întotdeauna bani să-şi ia diploma dorită. De exemplu, ultimul ex-premier are acum de aranjat mai multe diplome – cea de BAC, de la facultate, iar în curând – şi una de doctor. Premierii moldoveni le pot obţine chiar invers – întâi documentul de doctor în ştiinţe sau de academician, şi apoi cel de absolvent al claselor primare.

Cercetătorii europeni au găsit care ar fi catalizatorii acestor succese ale ex-premierilor de la Chişinău. Cu toţii primesc binecuvântarea Mitropolitului, astfel, cu ajutor de sus – e mai simplu să devii academician fără studii primare şi chiar fără să fi scris măcar caietul de cârligele în clasa întâi. Mitropolitul nici el nu se lasă mai prejos, are doctorat făcut la Chişinău, poate va obţine unul şi la Moscova, dar se bucură şi pentru succesele martirilor guvernamentali care urcă rapid treptele academic, de la doctor la academician.

Recent s-a luat decizia de a crea o Academie Internaţională de Prim-ministru la Chişinău, unde vor fi primiţi în exclusivitate bărbaţi cu potenţial de prim-ministru. La această academie premierii şi ex-premierii vor primi diplomele care le lispsesc – de gimnaziu, de facultate, de doctor sau academician.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare