Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Alerte de călătorie COVID-19.…

DOC Alerte de călătorie COVID-19. Informaţii privind accesul cetăţenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

Responsabilii din cadrul Ministerului de Externe de la Chișinău au publicat sâmbătă, 27 iunie, un document ce conține informații privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state în contextul pandemiei de Covid-19.

Ucraina

Conform informațiilor furnizate de MAEIE, la intrarea în Ucraina, cetăţenii RM urmează să fie amplasaţi în locaţii de observaţie (carantină) timp de 14 zile. Este obligatorie procurarea poliţei de asigurare medicală, care să acopere cheltuielile legate de tratamentul COVID-19.

Austria

Cetățenii străini, inclusiv cei din Republica Moldova, pot intra în Austria dacă dețin:

  • viză de tip D, eliberată de Austria
  • permis de ședere
  • documentele necesare solicitării dreptului de ședere în conformitate cu Legea poliției pentru străini, Legea privind regimul străinilor sau Legea privind azilul din

Bulgaria

Intrarea cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Bulgariei, inclusiv pe cale aeriană prin aeroporturile de la Sofia, Burgas, Varna și Plovdiv este interzisă până în data de 30 iunie 2020, în conformitate cu ordinul Ministerului Sănătății al Bulgariei.

Cehia

Cetățenii RM pot călători în Republica Cehă doar în cazul în care dețin:

  • viză de lung sejur,
  • permis de ședere temporar sau permanent,
  • un contract de muncă perfectat după anularea stării de urgență (17 mai 2020).

De asemenea, la intrare este necesară prezentarea unui certificat privind testul RT-PCR (COVID-19) negativ sau urmează să respecte regimul de autoizolare de 14 zile.

Franța

Până în data de 30 iunie, cetățenii Republicii Moldova nu au acces pe teritoriul Franței. Excepție reprezintă persoanele, care dețin titlu de sejur francez contract de muncă, de chirie și asigurare medicală. Autoritățile au declarat că, după 30 iunie, vor permite intrarea în Franța a cetățenilor țărilor din Balcanii de Vest – Albania, Muntenegru, Bosnia si Herțegovina si Serbia. Moldova nu se regăsește în această listă. Alte modificări vor fi cunoscute la începutul lunii iulie.

Grecia

Începând cu data de 15.06.2020, aeroporturile din Atena și Thessaloniki sunt deschise inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova din următoarele categorii: studenți; posesorii permisului/dreptului de ședere elen; deținătorii contractelor de muncă pe teritoriul grecesc și doar în următoarele condiții :

Efectuarea pe aeroport a testului COVID-19 (gratuit) și cazarea într-un hotel special desemnat de către autoritățile elene (până la obținerea rezultatelor), În cazul în care testul la COVID-19 va fi:

  • Negativ – cetățeanului moldovean i se va solicita să se auto-izoleze pentru 7 zile;
  • Pozitiv – pasagerul va fi supus carantinei instituționalizate pentru 14 zile.

Nerespectarea carantinei este pasibilă de o amendă de 5000 euro.

Aceste decizii sunt în vigoare până în data de 1 iulie, când vor fi anunțate actualizări la subiect.

Italia

Autoritățile italiene au prelungit până pe 30 iunie 2020 regimul de călătorie pentru cetățenii țărilor non-UE. Astfel, cetățenii Republicii Moldova care dețin un permis de ședere/reședință, contract de muncă sau au motive serioase legate de sănătate, pot intra în Italia cu respectarea următoarelor condiții:

  • Să furnizeze transportatorului o declarație pe proprie răspundere în care specifică detaliat motivele călătoriei (legate de sănătate, muncă sau urgență absolută sau revenirea la domiciliu, reședință sau locuință);
  • Să indice locul în care va petrece cele 14 zile de autoizolare (propriul domiciliu sau o altă adresă; În lipsa acesteia – instituția de Protecție Civilă regională va indica o locație;
  • Să indice mijlocul de transport privat cu care se va deplasa la acea adresă și un număr de telefon la care poate fi contactat în perioada aflării în carantină.

Călătoriile în scopuri turistice nu se admit.

Sunt prevăzute excepţii de la aceste reguli pentru: muncitorii transfrontalieri, personalul sanitar, echipajul transportatorilor de pasageri sau de mărfuri. Tranzitul terestru este permis cu mijloc de transport privat şi nu trebuie să depăşească 24 de ore, interval care poate fi prelungit în mod excepţional cu încă 12 ore. Cât priveşte tranzitul aeroportuar, acesta este permis cu condiţia de a nu părăsi zona aeroportului.

Spania

Conform recomandărilor UE, Spania menţine până în data de 30 iunie restricţii temporare impuse călătoriilor neesenţiale din ţări terţe către Uniunea Europeană şi ţările asociate Schengen în vederea evitării răspândirii contagierii cu COVID-19.

Pot intra pe teritoriul spaniol doar următoarele categorii:

  •  rezidenții din Spania;
  •  rezidenții altor state membre UE sau asociate spațiului Schengen, care se îndreaptă spre locul loc de reședință;
  •  lucrătorii transfrontalieri;
  •  profesioniștii în domeniul sanitar sau din serviciile de îngrijire a bătrânilor, care se îndreaptă la locul de exercitare a muncii;
  •  persoanele care prezintă dovada documentată a situației/motivului de forță majoră pentru care este necesară traversarea frontierei;
  •  transportatorii de mărfuri, inclusiv echipajele navelor și personalul aeronautic necesar pentru desfășurarea activităților de transport aerian comercial, în anumite condiții;
  •  străinii acreditați în Spania ca membri ai misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și organismelor internaționale cu sediul în Spania, doar strict pentru exercitarea misiunii sale oficiale.

Federația Rusă

Conform Hotărârii Guvernului Federaţiei Ruse, din 18 martie 2020 este interzisă intrarea cetățenilor străini sau a apatrizilor, pe teritoriul Rusiei, cu excepția următoarelor categorii:

  •  Membrii misiunilor diplomatice și consulare acreditați în Rusia și membrii familiilor acestora;
  •  Colaboratorii organizațiilor internaționale în Rusia și membrii familiilor acestora;
  •  Șoferii pe rute internaționale de transport;
  •  Membrii ai echipajelor de transport aerian, maritim și fluvial, feroviar internațional;
  •  Membrii delegațiilor oficiale, cu vize diplomatice, de serviciu și obișnuite, eliberate în legătură cu decesul rudelor apropiate, care au locuit pe teritoriul Rusiei;
  •  Persoanele care au soț, soție, părinți, copii, înfietori, sunt înfiate, tutelează sau sunt tutelați, de cetățeni ai Federației Ruse;
  •  Participanții și membrii familiilor lor care sunt în posesia documentelor confirmative al Programului «ПЕРЕСЕЛЕНИЕ»
  •  Persoanele care efectuează lucrări de asamblare a echipamentelor tehnice de origine străină, altele decât cele rusești;
  •  Persoanele care se află în tranzit, în punctele de trecere a frontierei în aeroporturi;
  •  Persoanele care vin în Rusia în scop de tratament medical (cu prezentarea documentelor de rigoare emise în FR);
  •  Persoanele care intenționează să intre în Rusia, doar pentru o singură dată în perioada restrictivă, în scop de îngrijire medicală a soților, părinților, copiilor, înfietorilor, înfiaților, tutelaților sau tutelaților (cu prezentarea documentelor confirmative despre gardul de rudenie și starea de sănătate).

Nu există restricții pentru cetățenii moldoveni la părăsirea teritoriului Federației Ruse.

Știrea se actualizează