Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Ce ascunde Guvernul?

Ce ascunde Guvernul?

Scriam, în numărul trecut, despre achizițiile, deseori exagerat de costisitoare, care urmează să fie făcute de Parlament în anul 2020. Compoziții florale, bilete de călătorii peste hotare, veselă, combină frigorifică, safeu, motorină, piese de schimb pentru automobile – toate înșirate într-o listă cu peste 80 de poziții.

Ieri, încercam să descopăr o listă, cel puțin similară, pe site-ul Executivului, dar – fără succes. Pe site-ul cancelaria.gov.md al Cancelariei de Stat, ultima informație la compartimentul achiziții publice datează din 5 iulie 2019 și conține un raport de monitorizare a contractelor din semestrul I al anului trecut. Totodată, deși în 2019 un plan de achiziții publice a fost publicat în ianuarie, acum, în 2020, orice informații privind achizițiile ce ar urma să fie efectuate, din bani publici, lipsește, așa precum lipsesc datele ce ar dezvălui cum anume au fost cheltuiți banii în 2019, când peste 11 milioane de lei fuseseră alocați pentru servicii de învățământ și formare profesională, alte 10 milioane au revenit serviciilor de expertizare și evaluare a politicilor publice, 60 de mii de lei au costat niște costume populare, iar 333 333 de lei s-au plătit pentru serviciile de organizare a evenimentului de decernare a Premiului Național. În 2019, potrivit documentului postat de Cancelaria de Stat, banii au fost cheltuiți la 59 de compartimente, acestea însemnând achiziții de flori, birotică, servicii transport, apă potabilă, deservire delegații sau medalii și cutii (ambalaje).

Pe site-ul general al Guvernului, gov.md, ultima informație în care se regăsește cuvântul „achiziții”, în contextul aprobării Strategiei de dezvoltare a sistemului de achiziții publice pentru anii 2016-2020 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, a fost postată la 10 decembrie 2016, fiind semnată de premierul de atunci Pavel Filip. Prin urmare, după aprobarea Strategiei, pe pagina oficială a Executivului au dispărut orice date publice privind achizițiile.

Am verificat în continuare date despre achizițiile ce urmează a fi efectuate în 2020 pe paginile oficiale ale altor instituții subordonate Guvernului. Compania Națională de Asigurări în Medicină găzduiește informații sumare din 2019 – nimic mai mult. La Serviciul Protecție și Pază de stat găsim o știre cu date ascunse, despre care nu se știe absolut nimic – Serviciul de Protecție și Pază de Stat inițiază procedura de achiziționare a serviciilor de vopsire a automobilelor.

Casa Națională de Asigurări Sociale, potrivit site-ului oficial, a avut ultima dată vreo tangență cu achizițiile publice tocmai în 2018, de atunci – nicio știre. Și Agenția Proprietăți Publice postează informații extrem de sumare, ultima referindu-se la achiziția, în 2019, a unui lot de hârtie xerox, în valoare de 20 de mii de lei. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale are un site indisponibil, iar potrivit site-ului ansa.gov.md, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu face achiziții de produse și servicii, singurele date publice despre cheltuieli sunt două comunicate, inserate în compartimentul Finanțe și Contabilitate, care includ „Devizul de cheltuieli pentru desfășurarea Seminarului Regional IPPC/FAO cu genericul „Sănătatea plantelor și dezvoltarea capacităților instituționale” pentru state din Europa și Asia Centrală” și „Devizul de cheltuieli pentru desfășurarea Ședinței consiliului de coordonare a plantelor din carantină a statelor membre CSI”. Ambele evenimente au avut loc în 2019, bugetul alocat pentru desfășurarea acestora fiind de 79 800 și 216 500 lei, cheltuiți în afara oricăror concursuri sau licitații.

Deși, în repetate rânduri, guvernarea s-a angajat ca banii publici să fie cheltuiți transparent, astăzi, pe paginile oficiale ale autorităților publice centrale lipsesc date despre achizițiile ce urmează a fi făcute în 2020. În acest context, e logică întrebarea: ce ascunde Guvernul?