Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   În SUA filmăm şi facem…

În SUA filmăm şi facem poze în locuri publice

În majoritatea cazurilor, în Statele Unite, dreptul de a fotografia în locuri publice este protejat de Primul Amendament al Constituţiei Americane, care este Libertatea de Exprimare (Freedom of Speech). Acest drept se răsfrânge practic asupra tuturor locurilor publice: parcuri, străzi, stadioane, până și asupra unor încăperi private, dar de folosire publică, precum restaurantele și magazinele. Totuşi, dacă există un loc public unde nu se poate filma ori fotografia, acolo va fi plasat un semn de avertizare cu respectivul mesaj. Deși, nimeni nu are voie să vă ia camera din mână, chiar dacă există unele argumente în acest sens.

O persoană poate fotografia până și ofiţerii de poliţie aflaţi în spaţiul public fără a le cere permisiunea. Eu, bunăoară, ziua în amiaza mare, mi-am parcat automobilul la secţia de poliție locală și am fotografiat intrarea în clădire fără nicio problemă. Nimeni nu m-a întrebat ce fac acolo.

Legea e puţin mai complicată în privinţa dronelor. O persoană privată poate filma cu o dronă în locuri publice, dar toate dronele trebuie înregistrate la Asociația Americană de Aviaţie, mai ales dacă persoana filmează în împrejurimile aeroportului. Din cauză că dronele pot interfera cu zborurile avioanelor, există o zonă cu raza de 5 mile în jurul aeroportului care se numeşte „no fly zone”, unde zborurile dronelor sunt interzise. Dar după câteva cazuri recente în care cetățenii au dat în judecată Asociația de Aviaţie, s-a constatat că aceasta și-a depășit autoritatea, de aceea legea se va modifica puţin. De acum încolo, nu toate dronele vor necesita înregistrare, ci doar cele care vor filma în jurul aeroporturilor.

Foto simbol: seatravelzombie.com

Irina VanPatten, Seattle, SUA