Principală  —  IMPORTANTE   —   Oficial. Actualul ministrul de Externe,…

Oficial. Actualul ministrul de Externe, Oleg Țulea, agreat pentru funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Ungaria

Actualul ministrul al Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Oleg Țulea, a fost propus pentru funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Ungaria. Comisia politică externă și integrare europeană a avizat, în ședința de miercuri, 28 octombrie, candidatura lui Țulea agreată în calitate de Ambasador al R. Moldova.

Oleg Țulea a mai deținut funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Ungaria, acreditat prin cumul în Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Croația și Comisia Dunării în perioada 2016 – 2020, înainte de a deveni Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Potrivit art. 10 al Legii cu privire la serviciul diplomatic, Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Țulea deține funcția de ministrul al Afacerilor Externe în Guvernul Chicu. Anterior, a deținut de două ori funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova: în 2005-2009 și 2011-2014. A fost viceministru al tineretului și sportului în perioada 2009-2011.