Principală  —  IMPORTANTE   —   Un candidat la funcția de…

Un candidat la funcția de președinte promite să îl propună pe Traian Băsescu la funcția de premier. Chirtoacă: Sunt speculații

Dacă ajunge președinte al Republicii Moldova, candidatul în cursa electorală din partea Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țicu, spune că va restabili cetățenia moldovenească pentru Traian Băsescu, iar mai apoi îl va propune la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. De partea cealaltă, candidatul Mișcării Politice UNIREA, Dorin Chirtoacă, declară că fostul președinte al României s-a arătat amărât de faptul că partidele unioniste de la Chișinău nu au mers cu un candidat comun în aceste alegeri și nu mai suportă să îi fie speculat numele.

În cadrul dezbaterilor electorale de la TV8, candidatul PUN a spus că, odată ajuns președinte de țară, îi va restabili cetățenia moldovenească fostului lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, iar ulterior îl va propune la funcția de șef al Executivului de la Chișinău.

„PUN are un parteneriat cu Partidul Mișcarea Populară, iar domnul Traian Băsescu este președinte de onoare a PUN. Cu mine în calitate de președinte domnul Băsescu își va restabili cetățenia moldovenească și îi vom propune funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, astfel încât împreună să ne asumăm procesul de reîntregire”, a declarat Octavian Țicu.

De partea cealaltă, candidatul Mișcării Politice UNIREA, Dorin Chirtoacă, califică declarațiile contracandidatului său drept speculații și spune că fostul președinte al României s-a arătat amărât de faptul că partidele unioniste de la Chișinău nu au mers cu un candidat comun în aceste alegeri.

„Îmi pare rău că se fac speculații pe seama numelui domnului Traian Băsescu. M-am văzut cu dumnealui la începutul acestui an și s-a arătat foarte amărât de faptul că toți unioniștii nu se unesc. El asta așteaptă. Să ne unim toți într-o entitate. Iată de ce nici nu vedeți să apară cu vreun mesaj de sprijin sau susținere. El nu mai suportă să vadă că îi este speculat numele și este păcat că din nou se face asta. Cetățenia trebuie, într-adevăr redată, pentru că i s-a luat abuziv”, a spus Dorin Chirtoacă.

Soţii Băsescu au primit cetăţenia Republicii Moldova în vara anului 2016. Primul decret semnat de preşedintele Igor Dodon a fost, însă, cel privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti lui Traian Băsescu, dar nu şi soţiei acestuia.

Candidat pentru funcția de președinte: „Dacă ajung președinte, Chicu pleacă”. Concurentul susține că ar putea înainta candidatura liderei PAS pentru fotoliul de premier

Fostul lider de la Cotroceni a atacat decizia în instanţă, cerând să fie anulat decretul, în primăvara anului 2017.

Curtea de Apel Chişinău a menţinut, la 10 mai 2018, decizia Judecătoriei Chişinău, care i-a dat dreptate preşedintelui Igor Dodon în decizia sa de a-i retrage lui Traian Băsescu cetăţenia Republicii Moldova.

În ianuarie 2018, Judecătoria Chişinău a respins cererea lui Băsescu, depusă împotriva lui Dodon „ca fiind neîntemeiată” şi constata că decretul lui Dodon este legal, decizia fiind atacată din nou de Traian Băsescu.

La 8 noiembrie 2018 Curtea supremă de Justiţie a respins recursul lui Băsescu la decizia anterioară de retragere a cetăţeniei, lăsându-l astfel fără actul moldovenesc.

Alegerile prezidențiale urmează să aibă loc la 1 noiembrie.

Lista candidaților înregistrați:

  1. Renato Usatîi, Partidul Politic „Partidul Nostru”.
  2. Andrei Năstase, Partidul Politic – Platforma Demnitate și Adevăr
  3. Tudor Deliu, Partidul Liberal Democrat din R. Moldova
  4. Igor Dodon, Adunarea cetățenilor
  5. Violeta Ivanov, Partidul Politic „Șor”
  6. Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate
  7. Octavian Țîcu, Partidul Unității Naționale
  8. Dorin Chirtoacă, Mișcăea Politică UNIREA.