Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Programul secțiilor de votare la…

Programul secțiilor de votare la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie ar putea fi prelungit cu două ore

Programul secțiilor de votare la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie ar putea fi prelungit cu 2 ore, atât în țară, cât și peste hotare, în vederea exercitării dreptului de vot de către toți cetățenii. Asta declară președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

Într-un interviu acordat pentru Ziarul de Gardă, șeful CEC a spus că va fi examinată posibilitatea extinderii timpului de vot cu 2 ore, întrucât scrutinul se va desfășura în condiții pandemice, iar numărul celor care solicită urna mobilă de vot ar putea crește.

Pentru a fi satisfăcută solicitarea de prelungire a programului, fiecare birou electoral va trebui să înștiințeze Comisia cu privire la decizia respectivă.

„Toți observatorii și experții internaționali ne întreabă cum vom reuși acest lucru (satisfacerea tuturor solicitărilor cu privire la urna mobilă de vot – n.r.), pe motiv că numărul persoanelor infectate cu COVID-19 este în creștere și probabil cererea de prezentare a urnei mobile va fi mai mare decât de obicei. Regula dată a fost stabilită de către epidemiologi și urmează a fi respectată de către noi. CEC depune eforturile conjugate cu organele statului pentru a asigura prezentarea urnei de vot pentru toate persoanele doritoare. Se va examina posibilitatea extinderii timpului de vot cu 2 ore, pentru a reuși să acoperim toate persoanele care vor dori și vor solicita, în termeni legali, urna mobilă de vot. Fiecare birou electoral va examina posibilitatea extinderii numărului de ore, cu înștiințarea respectivă a CEC”, a declarat președintele Comisiei. 

Dacă ați fost diagnosticat cu COVID-19 și vă aflați în regim de autoizolare sau dacă din alte motive de sănătate nu vă puteți deplasa la secția de votare, puteți solicita urna mobilă pentru a vota la locul aflării.

Pentru aceasta este necesar să depuneți o cerere scrisă la biroul electoral al secţiei de votare unde aveți înregistrat domiciliu/reşedinţa. Cererile pot fi depuse începând cu două săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18:00 a zilei precedente votării, adică în perioada 17 octombrie 2020 – 31 octombrie 2020. În ziua votării, cererile pot fi depuse până la ora 15:00 doar dacă prezentați și un certificat medical.

În cazul în care sunteți în imposibilitate de a vă deplasa, puteți apela la ajutorul asistentului social pentru a transmite cererea către biroul electoral al secţiei de votare.

Votarea la locul aflării alegătorului se efectuează conform listei de alegători, întocmite de biroul electoral al secţiei de votare în baza cererilor acestora. Persoanele neînscrise într-o asemenea listă nu pot vota la locul aflării. În lista electorală, în dreptul numelui persoanei respective se face menţiunea „Votat la locul aflării”.

În cazul în care la secţia de votare au fost depuse solicitările de votare la locul aflării de la persoanele care se află în regim de autoizolare în contextul contaminării cu COVID-19, echipa cu urna mobilă se va deplasa mai întâi la persoanele în etate, persoanele cu dizabilităţi locomotorii, persoanele care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu pot să se prezinte personal la secţia de votare şi apoi (ultimii vor fi) la persoane care se află în regim de autoizolare. După caz, pot fi trimise două echipe cu urne de vot mobile. O echipă se va deplasa la persoane aflate în regim de autoizolare în contextul contaminării cu COVID-19 şi a doua la ceilalţi alegători. 

Membrii biroului electoral al secţiei de votare care vor fi desemnaţi pentru a se deplasa cu urna de vot mobilă, precum şi persoanele care le vor însoţi, în mod obligatoriu vor fi echipaţi cu echipament de protecţie (măşti, mănuşi, viziere, costume de protecţie, etc.) şi vor respecta cu stricteţe regulile de utilizare a acestuia.