Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Fostul arhitect-șef interimar al mun.…

Fostul arhitect-șef interimar al mun. Chișinău suspectat de conflict de interese. Riscă să nu poată deține funcții publice pentru 3 ani

Șeful interimar al direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, arhitectul-șef interimar al municipiului Chișinău, Sergiu Borozan, a admis un conflict de interese. Despre aceasta a anunțat Autoritatea Națională de integritate într-un act de constatare din 15 septembrie 2020.

Potrivit ANI, în sesizarea înregistrată la Cancelaria ANI, pe 21 iulie 2017, se menționa faptul că șeful interimar al direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, arhitect-șef interimar al municipiului Chișinău, Sergiu Borozan, a avut interese personale asupra unui proiect cu privire la modificarea Codului urbanistic zonal al unui teren din strada Belinski 4. 

Astfel, în cadrul controlului inițiat, inspectorul de integritate a stabilit că, Sergiu Borozan, cu câteva luni înainte de numirea sa în funcție, a elaborat un Plan Urbanistic Zonal pentru terenul din strada Belinski 4, fiind contractat de către un SRL. Până la numirea sa în funcție, în cadrul Consiliului municipal Chișinău a fost pus de câteva ori în discuție includerea pe ordinea de zi a proiectului de decizie cu privire la aprobarea acestui plan urbanistic zonal din strada Belinski 4.

Sergiu Borozan ANI by Ziarul de Gardă on Scribd

În septembrie 2016, Sergiu Borozan este numit în funcția de arhitect șef-interimar, iar în noiembrie 2016, emite o rezoluție pe o cerere depusă de același SRL care a contractat serviciile de elaborare a planului, în care indică faptul că fiind autorul acestui plan – oferă împuternicirile adjunctului său de a examina și semna autorizația de construcție a obiectului din strada Belinski 4. Ulterior, autorizația este semnată de către adjunctul său, iar o pretinsă declarație despre conflictul de interese a fost depusă mai târziu, după ce conflictul de interese a fost deja consumat. 

Inspectorul superior de integritate al Inspectoratului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate, Alexandru Stavinschi, a decis că Sergiu Borozan a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, prin faptul că nu a informat în scris șeful ierarhic superior, în termen de 3 zile, despre conflictul de interese real în care se află, semnând prin intermediul unei persoane terțe – arhitectul șef adjunct a documentației care viza planul urbanistic elaborat de către fostul arhitect.

De asemenea, dacă actul de constatare emis de ANI va rămâne definitiv, Sergiu Borozan riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pentru o perioadă de 3 ani. Acesta ar putea fi înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.     

Sergiu Borozan a fost numit în funcția de șef interimar al direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, arhitect-șef interimar al municipiului Chișinău pe 8 septembrie 2016 printr-o decizie a Primăriei municipiului Chișinău. Tot printr-o decizie a Primăriei, pe 29 mai 2017, Borozan a fost numit în funcția de șef al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, arhitect-șef al municipiului Chișinău.