Principală  —  Ştiri   —   VIDEO/ Dezbatere națională Maia Sandu…

VIDEO Dezbatere națională Maia Sandu vs. Igor Dodon. Dodon nu este prezent

Candidatul independent, Igor Dodon nu s-a prezentat la dezbaterea lansată de către candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Cei doi urmau să discute „despre cele mai urgente și importante probleme prin care trec oamenii”.

„Igor Dodon a ales să tipărească un raport pe hârtie scumpă, din bani publici.

Aș fi vrut să-l întreb de ce nu a făcut vizite în țările de unde vin cele mai multe investiții, ce a făcut atunci când sectorul privat era atacat de grupuri criminale, erau preluate afaceri.

Din păcate, Igor Dodon, după patru ani de mandat, la ieșire din această funcție, refuză să vină și să vorbească cu cetățenii, să răspundă la întrebări importante. Astăzi am vrut să avem o dezbatere pe teme economice, pentru că economia înseamnă bunăstare, economia înseamnă locuri de muncă, economia înseamnă salarii bune și pensii mai mari. Igor Dodon a ales să publice un raport pe hârtie scumpă, finanțat din banii cetățenilor și refuză să vină la dezbateri. Acel raport, plătit din bani publici, a ridicat mai multe întrebări.

Cu ce s-a ocupat președinția în ultimii patru ani? Ce a făcut Igor Dodon 4 ani pentru a contribui la atragerea investițiilor, deschiderea mai multor companii, îmbunătățirea mediului de afaceri, rezolvarea problemelor antreprenorilor, crearea locurilor de muncă, îmbunătățirea accesului la surse de finanțare, protejarea antreprenorilor, promovarea exporturilor? Toate aceste lucruri sunt necesare pentru ca cetățenii Republicii Moldova să aibă locuri de muncă bine plătite acasă, să aibă venituri suficiente și din contribuțiile economiei să poată să fie implementate proiecte pentru oameni, proiecte în localitățile rurale, în orașe, să poată fi majorate pensiile, să poată fi majorate salariile celor din sectorul public.

Aș fi vrut să-l întreb de ce în toți acești ani nu a făcut nicio vizită în țări de unde vin investiții serioase în Republica Moldova, cum ar fi Italia, Germania, România, Marea Britanie, Polonia, Franța, SUA. Cum se întâmplă că un președinte de țară, în 4 ani, nu și-a făcut timp pentru nicio vizită oficială în țări care sunt parteneri comerciali importanți pentru Republica Moldova? Aș fi vrut să-l întreb ce a făcut atunci când sectorul privat, multe întreprinderi erau atacate de grupări criminale, când erau preluate afaceri, când oamenii de afaceri erau sufocați de instituțiile statului, de controale abuzive. Acestea sunt întrebările pe care aș fi vrut să le pun astăzi. Și să-l întreb dacă a urmărit cum au crescut prețurile în Republica Moldova și dacă înțelege ce înseamnă prețuri mari într-o țară cu oameni săraci”, a susținut Maia Sandu.

„Trebuie să obținem răspunsurile la întrebările de care fuge Igor Dodon”, a declarat Maia Sandu.

Pe 9 octombrie, Maia Sandu l-a mai invitat o dată pe Igor Dodon la dezbateri, însă acesta a refuzat propunerea.

Igor Dodon a menționat de mai multe ori că nu va participa la dezbateri electorale.

Eu am luat decizia să nu particip dezbateri electorale cel puțin până la 1 noiembrie, voi participa la întâlnirile cu oamenii”, a menționat Dodon. Totodată acesta a mai spus că în această campanie electorală nu va pomeni numele niciunui concurent electoral, „pentru că pe oameni nu-i interesează învinuirile reciproce”. Dodon a mai declarat că își dorește ca toți concurenții electorali să vină cu lucruri concrete pentru dezvoltarea statului. 

În cadrul emisiunii sale „Igor Dodon răspunde”, candidatul susținut de PSRM a spus că el are câte 10-12 întâlniri pe săptămână și că le dă voie celorlalți candidați să se dueleze la toate televiziunile, iar după 1 noiembrie se va gândi, deși, potrivit informațiilor sale s-ar putea să câștige din primul tur.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020. În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte desemnați de formațiuni politice și actualul președinte al țării, în calitate de candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Lista candidaților:

  1. Renato Usatîi, Partidul Politic „Partidul Nostru”.
  2. Andrei Năstase, Partidul Politic – Platforma Demnitate și Adevăr
  3. Tudor Deliu, Partidul Liberal Democrat din R. Moldova
  4. Igor Dodon, Adunarea cetățenilor
  5. Violeta Ivanov, Partidul Politic „Șor”
  6. Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate
  7. Octavian Țîcu, Partidul Unității Naționale
  8. Dorin Chirtoacă, Mișcăea Politică UNIREA.