Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Grevă națională în Belarus. S-au…

Grevă națională în Belarus. S-au închis întreprinderi de stat, magazine, universități și localuri

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat, că de luni va fi declanşată o grevă la nivel naţional, după ce guvernarea nu a îndeplinit „ultimatumul poporului”. Angajații mai multor întreprinderi de stat precum: Grodno Azot, Uzina de Tractoare Minsk, Uzina Electrotehnică de la Minsk, Uzina de Tractoare cu roți de la Minsk și „Belorusnefti”, s-au alăturat grevei, scrie Meduza.io.

Tihanovskaia îi dăduse anterior un ultimatum preşedintelui, să demisioneze până duminică noaptea, avertizând că în caz contrar va declanşa o grevă la nivel naţional.

„Regimul a demonstrat încă o dată belaruşilor că singurul lucru de care este capabil este folosirea forţei. Acesta este motivul pentru care de luni 26 octombrie, va începe greva naţională”, a afirmat Tihanovskaia într-un comunicat.

Poliţia din Belarus a folosit duminică grenade paralizante împotriva protestatarilor, în condiţiile în care zeci de mii de oameni au demonstrat din nou în faţa Palatului Independenţei din capitala Minsk, cerând demisia preşedintelui Lukaşenko.

Muncitori din multe companii private s-au alăturat grevei. Unii dintre ei au anunțat ziua de 26 octombrie ca zi liberă, alții au plecat în vacanțe nedeterminate sau au închis din motive tehnice, de exemplu, pentru inventariere. Printre acestea se numără centre medicale, magazine, baruri, cafenele, școli de limbi străine, săli de sport, agenții de turism, saloane de înfrumusețare și centre de servicii.

Studenții universităților din Belarus au organizat mai multe proteste, iar polițiștii împotriva revoltelor i-au reținut. Studenții BNTU și BSUIR au mărșăluit de-a lungul bulevardului Independenței din Minsk, unde se află ambele universități. Unii dintre protestatari au fost reținuți de polițiștii antidisturbatori nu departe de Piața Victoriei, relatează Euroradio. Mulți studenți, observând microbuzele care se apropiau de poliția antidisturbă, au fugit.

Svetlana Tikhanovskaya a făcut apel către afacerile private, comunități religioase, organizații culturale, sportive și companii IT pentru a se alătura grevei. „La urma urmei, greva întreprinderilor de stat este o pârghie a presiunii economice. Și greva companiilor private este o manifestare de solidaritate între toată lumea și toată lumea, iar acest lucru nu este mai puțin important. Oamenii care au decis să facă grevă trebuie să vadă că nu sunt singuri în decizia lor”, a spus Tikhanovskaya.

Protestele în Belarus au fost declanşate de acuzaţii precum că alegerile prezidenţiale au fost falsificate masiv. După 26 de ani la putere, Lukaşenko s-a declarat învingător cu peste 80% din voturi. În schimb, opoziţia susţine că activista pentru drepturi civice Svetlana Tihanovskaia, exilată după alegeri în Lituania, este adevărata învingătoare a scrutinului.