Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Guvernului la hotărârea judecătorească…

Reacția Guvernului la hotărârea judecătorească prin care statul riscă să piardă terenul pe care se află Consulatul R. Moldova în Odesa

Guvernul Republicii Moldova anunță că va contesta în apel hotărârea magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, care au anulat, joi, 23 octombrie, hotărârea Guvernului din 31 iulie, prin care Executivul și-a abrogat hotărârea din 27 februarie 2019 cu privire la trecerea bunului imobil din orașul Odesa, Ucraina, din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb al acestuia cu un alt imobil din același oraș.

Potrivit unei note informative, Guvernul consideră hotărârea judecătorească ca fiind neîntemeiată, emisă cu aplicarea eronată a normelor de drept material și procedural, precum și neelucidarea circumstanțelor importante pricinii. Astfel, Executivul anunță că va înaintata cererea de apel

Guvernul susține că, la 31 ianuarie curent reclamantă, Irina Rolemskaia, s-a adresat cu cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Afacerilor Externe și Integrității Europene al Republicii Moldova, Agenției Proprietății Publice, privind obligarea de a întreprinde acțiunile necesare, prescrise în Hotărârea de Guvern nr.142 din 27.02.2019 cu privire la trecerea unui bun imobil din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb.

Aceasta cerea să inițieze procedura administrativă de pregătire și încheiere a contractului de schimb în privința bunurilor imobile:

 1) terenul aferent cu suprafața de 0,0397 ha(număr cadastral 5110137500:50:011:0044) și construcția capitală cu destinație locativă, lit.A, cu suprafața de 402,2m2, cu anexele lit.Б, lit.Г, nr.1-3, amplasate pe str. Tinysta nr.6/4-A, or. Odessa, Ucraina(proprietate a reclamantei) și

2) bunul imobil(construcție capitală), amplasat pe str. Posmitnogo, nr.2/2Б, or. Odessa, Ucraina(proprietate a Republicii Moldova).  

Reprezentanții Guvernului menționează că instituția a fost atrasă în proces, deoarece în competența acesteia „intră atribuțiile de administrare și deetatizare a proprietății publice”. 

La 31 iulie curent, Guvernul a abrogat hotărârea nr.142 din 27.02.2019.

Ulterior, la 25 august 2020 Irina Rolemskaia a înaintat Cererea de completare a acțiunii și anume:

l. Anularea Hotărârii Guvernului nr. 577 din 31.07.2020 pentru abrogarea Hotărârii Guvernului RM nr. 142/2019 cu privire la trecerea unui bun imobil din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb.

2. Obligarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de executare a Hotărârii Guvernului RM nr. 142 din 27.02.2019 cu privire la trecerea unui bun imobil din domeniul public in domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb.

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, au anulat, joi, 23 octombrie, hotărârea Guvernului din 31 iulie, prin care Executivul și-a abrogat hotărârea din 27 februarie 2019 cu privire la trecerea bunului imobil din orașul Odesa, Ucraina, din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb al acestuia cu un alt imobil din același oraș.

În context, Guvernul anunță că va ataca în apel hotărârea.

Hotărârea instanței poate fi atacată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel, pe portalul instanțelor naționale de judecată, nu se regăsește, deocamdată, informația dacă decizia a fost atacată.