Principală  —  IMPORTANTE   —   Ambasada Rusiei la Chișinău acuză…

Ambasada Rusiei la Chișinău acuză Ambasada României de „cinism” și că are „rapoarte blasfemice în justificarea criminalilor fasciști”

Foto: Ambasada României în Republica Moldova

Ambasada Federației Ruse la Chișinău se arată „nedumerită” de declarațiile Ambasadei României la Chișinău despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Într-o notă informativă, instituția democratică acuză diplomații români de „cinism”.

Reprezentanții Ambasadei Federației Ruse la Chișinău se arată „nedumeriți” de îndemnul diplomaților români de a păstra „memoria eternă a eroilor” și îl numește pe mareșalul Ion Antonescu un „criminal nazist”.

„Am dori să amintim că, adepții criminalului nazist Antonescu, ale cărui fapte au fost condamnate de tribunalele de la Nürnberg și București și ale cărui memorii diplomații români îndeamnă „să nu fie uitate niciodată”, au lăsat într-adevăr o moștenire greu de uitat. Urmașii celor zeci de mii de uciși și torturați de către agresorii lui Antonescu și de călăul lui, Alexianu, – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – cu mare greu vor putea uita infracțiunile ticăloșilor fasciști, care și-au justificat fărădelegile prin „lupta pentru reunificare””, se arată în nota remisă de diplomația rusească.

Reprezentanții Ambasadei ruse întreabă diplomația română dacă „execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administrația română o „luptă pentru reunificare”? sau dacă „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad?”.

Diplomații ruși califică declarațiile Ambasadei României la Chișinău drept „rapoarte blasfemice în justificarea criminalilor fasciști la aniversarea sacră a 75 de ani de la victoria asupra nazismului a coaliției anti-hitleriste, în care, așa cum ar fi bine să le reamintim partenerilor români, strămoșii lor antifascisti au luptat curajos”.

С недоумением восприняли заявления посольства Румынии в Республике Молдова о "геройски павших 14 июля 1941 года за…

Publicată de Посольство России в Республике Молдова pe Duminică, 25 octombrie 2020

Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

În cadrul evenimentului Ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor…

Publicată de Ambasada României în Republica Moldova pe Vineri, 23 octombrie 2020

Reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) au acuzat Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, că încearcă să „rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial, retezând din eroismul soldatului sovietic care a obținut victorie” și că declarațiile sale făcute la 23 octombrie, de Ziua Armatei Române, „nu pot duce decât să ducă la tensiuni între țările noastre și la o scădere a autorității statului român și a diplomaților săi în rândul cetățenilor Republicii Moldova”.