Principală  —  Ştiri   —   Ucraina și-a ales duminică primarii,…

Ucraina și-a ales duminică primarii, consilierii locali şi regionali. Partidul lui Zelenski, marele perdant

Foto: rbc.ua

Ucraina şi-a ales duminică primarii, consilierii locali şi regionali, un vot considerat ca un test pentru partidul președintelui Volodimir Zelenski. Instituția electorală ucraineană urmează să anunțe rezultatele votului în perioada 3-6 noiembrie, în baza unei noi legi electorale.

Duminică, 25 octombrie, circa 36% din ucraineni s-au prezentat la urnele de vot, potrivit ONG-ul specializat Opora, faţă de 47% la precedentele alegeri locale de acum cinci ani.

Presa internațională scrie că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a suferit o înfrângere la alegerile locale desfăşurate duminică, partidul său fiind devansat de adversari în majoritatea oraşelor mari.

În nouă mari oraşe şi centre regionale din toată Ucraina unde au fost realizate sondaje, niciun candidat al partidului prezidenţial nu a fost ales primar, nici chiar în oraşul natal al lui Zelenski, departe de triumful electoral propriu şi al partidului său anul trecut.

Partidul său, „Servitorul poporului”, s-a clasat pe primul loc la consiliile municipale doar în două mari oraşe din centru, iar în alte şapte figurează cel mai frecvent pe poziţia a treia, indică două sondaje.

Potrivit unui recent sondaj, partidul prezidenţial este creditat cu doar 17% din intenţiile de vot la nivelul întregii ţări, urmat îndeaproape de opoziţia prorusă (Platforma de opoziţie – Pentru viaţă, 14%) şi prooccidentală (Solidaritatea europeană a fostul preşedinte Petro Poroşenko, 13%).