Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cererile judecătorilor din dosarul…

DOC Cererile judecătorilor din dosarul „Laundromat” care vor să fie repuși în funcție cu achitarea salariului pentru perioada în care au fost suspendați

Cei cinci judecători care au fost repuși în funcții, după ce au fost suspendați în 2016

Cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” solicită să fie repuși în funcțiile pe care le-au deținut până în 2016 și să le fie achitat salariul pentru perioada în care au fost suspendați din funcția de judecători. Ziarul de Gardă a intrat în posesia a patru dintre cele cinci cereri ale judecătorilor, care urmează a fi examinate de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în cadrul ședinței din 27 octombrie.

Judecătorii cer reîncadrarea în funcție după ce la 30 septembrie 2020 procurorii anticorupție au emis ordonanțe prin care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a 13 judecători vizați în dosarul „Laundromat”, pe motiv că fapta nu a întrunit elementele infracțiunii.

Unul dintre judecătorii care cer să fie reîncadrați în funcție este Serghei Popovici. Acesta cere CSM-ului să fie repus în funcția de președinte și judecător al Judecătoriei Comrat, acolo unde a activat până a fi suspendat din funcție în septembrie 2016.

Tot la Judecătoria Comrat solicită a fi reîncadrat în funcție și judecătorul Serghei Gubenco, care invocă faptul că în cazul în care nu a fost probată vinovăția judecătorului, suspendarea din funcție încetează și judecătorul este repus în toate drepturile pe care le-a avut anterior.

Aceleași motive le invocă și judecătorul Sergiu Lebediuc, care susține că au decăzut circumstanțele care au servit drept temei pentru suspendarea sa din funcție. Acesta mai precizează că pornirea urmăririi penale pe numele său a stat și la baza respingerii candidaturii sale de către președintele R. Moldova pentru numirea prin transfer în funcția de judecător la judecătoria Chișinău. În aceste circumstanțe, magistratul cere să fie repus în funcția de judecător la Judecătoria Militară pentru perioada septembrie 2016 – 31 martie 2017, cu achitarea salariului, precum și reluarea procedurii de transfer cu propunerea repetată președintelui R. Moldova de a-l transfera la Judecătoria Chișinău începând cu anul 2017.

O altă cerere în adresa CSM-ului vine din partea judecătorului Garri Bivol, care solicită anularea suspendării sale din funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cu achitarea salariului și a tuturor plăților cuvenite pentru perioada în care a fost suspendat.

Cel de-al cincilea judecător care cere să fie reîncadrat în funcție și să i se achite salariul este Iurie Hîrbu, judecător la Judecătoria Telenești.

Cei cinci judecători care au depus cereri la CSM, împreună cu alți nouă foști magistrați sunt judecați într-un alt dosar, deschis pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii. Acesta dosar se află încă în prima instanță, fără a fi pronunțate sentințe.

Revenirea celor cinci judecători în funcții este posibilă pentru că, inițial, în septembrie 2016, procurorul general a solicitat suspendarea a 17 magistrați vizați în dosarul „Laundromat” pentru infracțiunea de complicitate la spălare de bani. Ulterior, peste o săptămână, după ce CSM acceptase solicitarea procurorului general, acesta s-a adresat repetat la CSM pentru a obține acordul în vederea urmăririi penale a celor 17 magistrați și într-un alt dosar, pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii, dosar remis ulterior în judecată.

La a doua solicitare a procurorului general, magistrații nu au putut fi suspendați din funcție, pentru că ei erau deja suspendați în baza primei solicitări a procurorului general. Acum, după ce primul dosar, cel în baza căruia judecătorii au fost suspendați din funcție a fost clasat, a dispărut practic temeiul juridic prin care ei să fie suspendați din funcții, astfel că CSM, conform legii, este practic obligat să-i repună pe aceștia în funcție.