Principală  —  RECOMANDAT   —   DOC/ R. Moldova riscă să…

DOC R. Moldova riscă să piardă un teren cu o valoare estimată la 3 milioane de euro, situat în cea mai scumpă regiune din orașul Odesa, pe celebra plajă Arkadia

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, au anulat, joi, 23 octombrie, hotărârea Guvernului din 31 iulie, prin care Executivul și-a abrogat hotărârea din 27 februarie 2019 cu privire la trecerea bunului imobil din orașul Odesa, Ucraina, din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb al acestuia cu un alt imobil din același oraș.

Astfel, potrivit jurnal.md, R. Moldova riscă să piardă un teren de aproximativ 40 de ari, cu o valoare estimată la 3 milioane de euro, situat în cea mai scumpă regiune din orașul Odesa, pe celebra plajă Arkadia.

Schema ar fi fost pusă în aplicare de Vladimir Andronachi, fost deputat al Partidului Democrat din Moldova.

La 27 februarie 2019, Guvernul aprobă o hotărârea de a trecere din domeniul public în domeniul privat al statului bunul imobil din strada Posmitnogo nr. 2/2 Б, or. Odesa, Ucraina, un teren de peste 40 de ari din regiunea Arkadia, Odesa, care a făcut parte din complexul Sanatoriului Moldova, și care în prezent găzduiește Consulatul R. Moldova în Odesa. Totodată, Executivul decide încheierea unui contract de schimb a acestei clări și terenul aferent cu o altă clădire situată pe str. Tinysta nr. 6/4-А, or. Odesa, Ucraina, doar că amplasată pe un teren mai mic de 4 ari.

La 31 iulie 2020, Guvernul decide să abroge această hotărâre. Ulterior, o oarecare Irina Rolemskaia înaintează o acțiune de contencios administrativ împotriva Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Agenției Proprietății Publice, Guvernului Republicii
Moldova, în instanța de judecată, și solicită anularea hotărârii Guvernul prin care a fost abrogată decizia acestuia din februarie 2019. În consecință, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, îi dă câștig de cauză Irina Rolemskaia.

Hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care a fost anulată abrogarea hotărârii de Guvern by Ziarul de Gardă on Scribd

Hotărârea instanței poate fi atacată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel, pe portalul instanțelor naționale de judecată, nu se regăsește, deocamdată, informația dacă decizia a fost atacată.