Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ La inițiativa lui Dodon,…

VIDEO La inițiativa lui Dodon, 700 de lei au devenit 900, iar luna octombrie a devenit Paște

În noiembrie 2019, președintele Igor Dodon anunță acordarea unui suport unic de sărbători, de 700 de lei, pentru pensionari și beneficiarii de alocații sociale.

În decembrie 2019, o parte dintre pensionari primesc suport financiar unic, în valoare de 700 de lei, înainte de Sărbătorile de Iarnă.

Un suport financiar unic, în valoare de 700 de lei, ce urma să fie acordat pensionarilor și de sărbătorile pascale, se transformă în ajutor unic de 900 de lei și ajunge la pensionari, în ajun de alegerile prezidențiale.

ZdG a încercat să afle ce înțeleg pensionarii din aceste inițiative ale lui Igor Dodon, aprobate de Guvernul Ghicu cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale, dar și ce spun experții în politici sociale.

Satul Badicul Moldovenesc, Cahul. Trecut de ora prânzului. După ce numără banii și îi împăturește în nouă foi de calcul, la atâția pensionari va ajunge azi, Efrosenia pornește la drum. Efrosenia s-a născut aici, știe satul pe de rost.

Efrosenia Râmboacă, poștașa

„De la poștă, la dreapta, pe drum, pe deal, pe hudiță, la deal, spre grădiniță, spre celălalt capăt al satului, în vale și tot așa. Schema e simplă, drumuri sunt multe și peste tot am de dus ziare, facturi, scrisori. Azi, însă, sunt mai așteptată ca oricând – împart pensia”, arată femeia, punând banii în geanta sa, iar geanta pe umăr. Mai îmbracă masca și ochelarii și merge mai departe.

„Dodon ne-a dat câte 900 de lei”?

Simion Firea strânge nucile căzute din nucarul din fața porții, „căci ce altceva să faci la sat”. Poștașa ne spune că ieri a trecut pe la pensionar, fapt pentru care, azi e voios. Bătrânul confirmă că ieri a primit pensia și suportul financiar unic de 900 de lei. Ne și întreabă:

„Asta e din partea lui Dodon? Dodon ne-a dat câte 900 de lei”?

Îi răspundem că banii sunt din bugetul de stat, nu sunt din partea lui Igor Dodon.

„Ei, mulțumim și de atâta cât ne-a dat, tot e înainte”, răspunde pensionarul.

Simion a aflat de la știri „că Dodon oferă pensionarilor câte 900 de lei”. Vecina sa, Stepanidia, însă, nu urmărește știrile.

„Așa m-am mai săturat de știri și de politică, nu vreau să-i văd pe niciunul. Acum se pregătesc de alegeri, toți devin așa de buni”, își dă cu părerea femeia.

Pensionara va merge la votare doar din considerentul că e de datoria ei de cetățeană, dar nu și pentru că ar fi simpatizanta vreunuia dintre candidații electorali la aceste prezidențiale.

„O să votez. Decât să strice cineva votul meu, mai bine îl stric eu”, recunoaște pensionara.

„Credeți că se va schimba ceva după asta? Cum am trăit, așa și vom trăi”, crede Stepanidia Erdosopul.

țața Ecaterina, s. Badicul Moldovenesc, Cahul

Altă pensionară, țața Ecaterina, așa cum o numește poștașa, e mai optimistă. Spune că abia așteaptă ziua alegerilor.

„Eu chiar mă pregătesc, chiar aștept să ajung în ziua ceea să-mi dau votul pentru un om care să lucreze pentru oameni, pentru pensionari, că toți au uitat de noi”, spune femeia.

— Cum trebuie să fie un președinte?

— Președintele trebuie să fie blând și bun cu oamenii. Președintele trebuie să stea de vorbă cu poporul, să le asculte durerile, nu să plece prin voiajuri, pe la „șașlîkuri” (n.r. frigărui) și să nu poarte grijă de nimic.

Țața Ecaterina se declară supărată pe faptul că Dodon și-a atribuit merite pentru acordarea ajutorului social în valoare de 900 de lei.

„Parcă trebuia să ne dea banii aceștia pentru sărbătorile de Paște, ce i-a ținut până acum? I-a ținut special pentru votare, ca să spele ochii la lume și să-l voteze. Banii sunt de pe spatele oamenilor, ce atâta laudă, parcă e din buzunarul lui?”, se revoltă femeia.

Raisa și Ivan Ghindă

„A mărit pensia cu 900 de lei pentru că vin alegerile”

Continuându-ne drumul, ajungem la țața Dusea. De cum ne vede la poartă, femeia lasă borcanele cu legume și își cheamă soțul, anunțându-l „că a venit poștașa”.

Țața Dusea ia un țol pe care-l așterne pe scaunul din fața porții și ne poftește să luăm loc.

„Țața Dusea, badea Ion, eu am venit cu plinul, iată foile, iată banii. Începem cu matale, țața Dusea”.

„Iată, pensia matale e de 1 655,46 lei. Adăugăm suportul de 900 de lei și compensația de 8, 36 lei. În total 2 563, 8”, enumeră poștașa.

„Văleu, erau 36 de lei pentru compensație și au rămas tocmai opt. Indexare sau ce o mai fi și asta?”, se întreabă țața Dusea.

„O sută, două sute … o mie. Numărăm mai departe, țața Dusea. O sută, două sute … două mii”. Și tot numără așa până ajung la suma de două mii, cinci sute șaizeci și trei lei și optzeci și doi de bani, după care semnează pe foile de calcul și pune banii în buzunar.

Efrosenia, poștașa, trece cu număratul la pensionar.

„Acum matale, bade Ion. În total, cu pensia, ajutorul social și compensația, primești 3 210 lei luna asta”, spune poștașa.

„Ap’ ce, femeie? Te mai pui cu mine?”, o întreabă fălos badea Ion pe soția sa.

„Ei, luna asta că au mărit-o, da pe urmă n-o să mai ai așa”, îi răspunde țața Dusea.

— De ce s-a mărit pensia cu 900 de lei?

—Dap’ s-a mărit că vin alegerile și vor să ne închidă gura, răspunde badea Ion.

„Cum ni-i dă, așa îi cheltuim”, spune țața Dusea. „Avem nevoie de medicamente – și eu, și moșneagul și la asta se mai adaugă 40 de lei pentru drumul până la Cahul. Mai trebuie să achităm lumina, să cumpărăm balon cu gaz, trebuie să cumpărăm lemne pentru iarnă. Nici nu ne ajung banii ăștia pentru câte trebuințe avem”, se plânge țața Dusea.

La despărțire, țața Dusea începe a plânge – „de bătrânețe și nevoi. Îi mulțumim doamnei Efrosenia că e un om bun și ne stimează”, spune aceasta.

În drum spre alt pensionar, Efrosenia ne împărtășește din experiența sa de muncă.

„Trebuie să fii răbdător și grijuliu cu pensionarii. Ei trebuie să aibă încredere în poștaș. Nu mă motivează salariul ce-l primesc, ci vorba caldă cu oamenii din sat”, mărturisește poștașa.

Tot ținând calea înainte, pe o altă hudiță, ajungem la Hartina Lambantu. Femeia se întoarse din mahala, de la strâns nuci.

Hartina Lambantu, pensionară

„Aștept un președinte ce va porni pe o cale mai bună”

Urmând aceeași procedură, Efrosenia și Hartina numără împreună 2 422 lei și 71 de bani.

„E mai mare pensia de luna asta, cred că au vrut să ne bucure înainte de alegeri”, zice pensionara.

— De ce oare?

— Ap’, aista cum îl cheamă… el a dat câte 900 de lei la pensionari. Aista…, președintele Dodon.

— Dodon a dat?

— Da, el a propus și suntem bucuroși și îi mulțumim.

— De unde vin acești bani?

— E un ajutor, așa mă gândesc.

— Banii sunt din bugetul de stat, adică din impozitele plătite de copiii și nepoții dvs.

— Aaa, iată cum… și Dodon așa se mai laudă, pentru ce? Pentru ca să-l votăm, iată ce urmărește, glăsuiește femeia.

Țața Hartina încă nu și-a făcut alegerea pentru scrutinul din 1 noiembrie, dar speră „că din toamnă, la președinție va veni un om ce va porni pe un drum mai bun”.

„Așteptăm și noi condiții mai bune, pâine mai proaspătă și pensie ca să mai punem deoparte și pentru moarte” mai adaugă femeia.

Țața Nina Cernei, pensionară

Pe aceeași uliță, puțin mai la vale, trăiește țața Nina. De aproape o lună, femeia stă la pat. A căzut, și-a fracturat un picior și a fost nevoie să-l pună în ghips. Următoarele trei luni, țața Nina va sta doar în pat.

„Țața Nina, am venit cu plinul”.

Ei, de ai veni mai des așa.

V-am adus pensia, compensația și suportul de 900 de lei. Ați auzit despre suportul de 900 de lei?

Am auzit și chiar îl așteptam. Am de cumpărat o grămada „leacuri” (n.r. medicamente)”.

„Stau și mă gândesc cu cine să votez”

Și dacă până acum pensia Ninei Cernei era de 1 550 lei și 30 de bani, în octombrie, pensionara se bucură de o pensie de 2450 lei și 30 de bani.

„Iată dacă am avea măcar în fiecare lună banii ăștia, am trăi altfel. N-am strânge chiar așa cureaua ca să ajungem de la o lună la alta”, crede femeia.

Totuși, țața Nina crede că nu întâmplător a fost aleasă luna octombrie spre a se acorda suportul financiar de 900 de lei.

„Banii vin de acolo de sus, de la Dodon. El speră că-l vom vota”, crede țața Nina.

Despre proveniența banilor țața Nina ne răspunde: am și lucrat și noi toată viața, ne opreau impozite, cred că acum, la bătrânețe, a venit timpul să ni-i dea înapoi.

Din cauza piciorului fracturat, țața Nina mai are o dificultate – nu poate ieși din casă ca să se sfătuiască cu lumea referitor la alegeri.

„Stau și mă gândesc cu cine să votez. Când puteam merge, mă mai sfătuiam cu unul, cu altul, întrebam ce să fac, ca să fie bine, dar acum – doar cu televizorul mă sfătuiesc”, istorisește femeia. Țața Nina își dorește un președinte care să aibă grijă de oameni.

„Ne trebuie un președinte care să țină la țăran, să țină la lume. El să ne mărească pensiile, salariile, căci până acum ei au avut grijă să le fie lor bine, dar de lume – nu și-au prea adus aminte”, susține pensionara.

Femeia se arată nemulțumită și de așa-zisa indexare a pensiilor.

„Ne mai adaugă 5-6 lei la pensie, ce ne mai ia în râs? Aceștia-s bani? Ce ar face ei cu 6 lei? Eu mai bine mă duc să vând ceva de lângă gospodărie și fac mai mult decât șase lei ai lor”.

Valentina Tabac, fostă profesoară de limba română

„E o șmecherie de-a lui Dodon”

Valentina Tabac califică inițiativa autorităților de a oferi sprijinul unic de 900 de lei drept o șmecherie electorală.

„Banii erau preconizați pentru sărbătorile de Crăciun și Paște. Acum mă întreb și îl întreb pe Dodon: ce are Paștele cu luna octombrie?”.

„Îmi pare rău, dar cu această șmecherie Dodon va câștiga niște voturi de la pensionari. Televiziunile lui asta și transmit – Dodon nu uită de pensionari, Dodon a găsit resurse pentru a oferi o mână de ajutor tuturor pensionarilor. Cei care urmăresc nu-și dau seama că aceștia nu-s banii lui Dodon, sunt tot banii noștri”, explică Valentina Tabac.

Fosta profesoară de limba română leagă speranța unui președinte integru cu data alegerilor din 1 noiembrie.

„Avem nevoie de un conducător integru, cu verticalitate, un om demn de care să te mândrești că stă în fruntea țării. Un președinte trebuie să-și apere poziția și pe plan internațional, să fie respectat, dar nu mereu luat peste picior”, mai spune fosta profesoară.

Și pentru că în programul său electoral de acum patru ani Igor Dodon își propunea ca, prin indexarea pensiilor de două ori pe an, să ridice nivelul de trai al pensionarilor, am solicitat unui expert să analizeze ce s-a întâmplat, de fapt.

Sărbători pascale, în octombrie, pentru a câștiga dividende politice

Mariana Iațco, expertă în politici sociale, susține că, de fapt, aceste inițiative nu soluționează problema populației cu venituri mici, ci mai degrabă sporește inegalitățile dintre diferite categorii de pensionari.

Mariana Iațco, expertă în politici sociale, IDIS ,,Viitorul”

„Această sumă de 900 de lei nu va spori veniturile acestei categorii de populație, pentru că, raportată la prețuri și servicii, este una minimală. Ținând cont că pensionarii sunt cel mai vulnerabil grup la veniturile economice, sigur că unii dintre ei se vor bucura de această sumă, chiar dacă este una mică și temporară, dar nicidecum nu le egalează suma necesităților cu cea a veniturilor” explică experta.

Totodată, experta califică inițiativa drept una populistă, în prag de scrutin electoral.

„Este o utilizare a resurselor statului pentru a câștiga dividende politice prin această măsură de protecție socială. Pensionarii sunt cea mai vulnerabilă și credibilă pătură socială la astfel de măsuri. Sigur că, având o pensie de 1200 de lei, această sumă de 900 de lei, pentru unii care sunt la limita sărăciei, chiar e o scăpare, dar această inițiativă a autorităților, este, mai degrabă, una populistă și nicidecum una de susținere reală a acestei categorii de populație. De fapt, vine ca să mențină anumite forțe la putere și nu sunt gândite pentru a redresa situația economică a acestei categorii de populație”, subliniază experta.

„Probabil că data de 1 octombrie s-a ales intenționat, voalat, pentru a câștiga lupta în cadrul campaniei electorale”, mai menționează Mariana Iațco.

Experta susține că există alte măsuri care cu adevărat ar urmări bunăstarea populației pensionare, cu venituri mici.

„Guvernarea ar trebui să vină cu alte politici, mult mai inteligente, mult mai fezabile și durabile în timp, ca să sporească veniturile acestei categorii de populație. Spre exemplu, trebuie să analizăm posibilitatea încadrării vârstnicilor în câmpul muncii, astfel încât ei să-și mențină veniturile în această perioadă decât să-i facă să fie dependenți de aceste ajutoare din partea statului”.

„Prin consultări publice, ar trebui realizate expertize mult mai profunde care ar veni să sporească protecția socială a acestei categorii de populație care se află într-o dificultate economică mai profundă”, mai subliniază experta în politici sociale.

„Pandemia e de vină”

După discuțiile purtate cu pensionari, dar și cu experți, am trimis o solicitare către Președinție în care am cerut să ne explice de ce s-a decis ca ajutorul material, în sumă de 900 de lei, să fie acordat anume în luna octombrie, întrucât până acum pensionarilor li se ofereau câte 700 de lei la Crăciun și Paște.

Spre uimirea noastră, după doar o zi am și primit răspuns. Prin Serviciul de presă al Președinției, Igor Dodon a explicat că „luna octombrie a devenit Paște”, din cauza pandemiei de COVID-19, iar inițiativa nu are niciun substrat electoral.

„Rigorile și prioritățile combaterii pandemiei au impus anumite constrângeri economice în primăvara acestui an. De aceea, ajutorul financiar pentru pensionari a fost fixat pentru octombrie, în contextul sărbătorii oamenilor în etate. E un calcul social la mijloc, nicidecum politic”, se arată în răspunsul oferit către ZdG.

Cu o lună înainte de alegerile prezidențiale, la inițiativa lui Igor Dodon, pensionarii, ale căror venituri nu depășesc 3 000 de lei, au beneficiat de un ajutor unic în mărime de 900 de lei, și nu de 700 de lei, cum a fost stabilit anterior.

În total, aproximativ 660 de mii de persoane au beneficiat de acest ajutor unic. Cheltuielile pentru această acțiune depășesc 133 de milioane de lei, bani din bugetul de stat.