Principală  —  IMPORTANTE   —   Sondaj BOP: Maia Sandu și…

Sondaj BOP: Maia Sandu și Igor Dodon au cele mai mari şanse să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Preşedintele în exerciţiu al R. Moldova, Igor Dodon, şi fostul premier Maia Sandu sunt creditaţi cu cele mai mari şanse să ajungă în turul doi de scrutin. Totodată, Igor Dodon, Maia Sandu și Renato Usatîi s-ar clasa pe primele trei poziții în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie. Cel puțin asta arată datele sondajului „Barometrul Opiniei Publice” (BOP).

În cadrului primului tur de scrutin Igor Dodon este creditat cu 23,2% din intenţiile de vot, iar Maia Sandu, cu 19,7% din preferinţe, potrivit rezultatelor sondajului. Cei doi sunt urmaţi de Renato Usatîi cu 10,9% şi Violeta Ivanov, cu 4,8% dintre opţiuni.

Totodată, în cadrul turului II al alegerilor prezidențiale, Igor Dodon s-a impune în fața Maiei Sandu, cu 32,2% față de 31,4%. 

Dacă duminica viitoare se vor organiza alegeri prezidențiale peste 70% din respondenți susțin că vor merge la vot.

Dacă duminica viitoare s-ar desfășura alegeri parlamentare anticipate, în legislativ ar accede Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul „ȘOR”, formațiunea „Partidul Nostru” și Partidul „ȘOR”. Celelalte formațiuni nu ar trece de pragul electoral de 5%.

Sondajul a fost realizat în perioada 8-20 octombrie. În cadrul acestuia au participat 1124 de persoane adulte din 13 regiuni georgrafice. Eroarea maximală este de +3%.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020. În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte desemnați de formațiuni politice și actualul președinte al țării, în calitate de candidat independent, dar susținut de PSRM. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Lista candidaților:

  1. Renato Usatîi, Partidul Politic „Partidul Nostru”.
  2. Andrei Năstase, Partidul Politic – Platforma Demnitate și Adevăr
  3. Tudor Deliu, Partidul Liberal Democrat din R. Moldova
  4. Igor Dodon, Adunarea cetățenilor
  5. Violeta Ivanov, Partidul Politic „Șor”
  6. Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate
  7. Octavian Țîcu, Partidul Unității Naționale
  8. Dorin Chirtoacă, Mișcăea Politică UNIREA.