Principală  —  IMPORTANTE   —   Numele judecătorilor din dosarul „Laundromat”…

Numele judecătorilor din dosarul „Laundromat” care au depus cereri de revenire în funcții și care cer achitarea salariului restant, începând cu anul 2016

Cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” au depus la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cereri prin care cer reîncadrarea în funcțiile din care au fost suspendați în septembrie 2016, când au fost reținuți.

ZdG a aflat că cererile acestora se vor examina în ședința CSM de marți, 27 octombrie. Magistrații cer să fie repuși în funcții și să le fie achitat salariul restant, începând cu anul 2016. Dacă cererile vor fi acceptate de către CSM, din bugetul de stat vor fi achitați peste 5 milioane de lei pentru plata salariilor acestor magistrați. Toți au fost suspendați din funcții în septembrie 2016.

DOC/ Motivarea scoaterii de sub urmărire penală a unui judecător din dosarul „Laundromat”. „Nu există o confirmare juridică a faptului că ordonanța judecătorească este contrară legii”

Vedeți, mai jos, cine sunt cei cinci magistrați care cer revenirea în funcții și achitarea salariului restant pentru perioada în care nu au putut să-și exercite meseria.

Serghei Gubenco – judecător, preşedintele Curții de Apel Comrat. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Iurie Hârbu – judecător, Judecătoria Teleneşti. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016. Prin hotărârea CSM din 6 martie 2018, Hârbu este transferat de la sediul Central la sediul Teleneşti al Judecătoriei Orhei.

Garri Bivol – judecător, Judecătoria Chişinău. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Serghei Popovici – judecător, Judecătoria Comrat. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Sergiu Lebediuc – judecător, Judecătoria Chişinău. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Cererile celor cinci judecători vin după ce în luna septembrie, Procuratura Anticorupție a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe aproape toți judecătorii anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”. Singurul fost judecător care rămâne sub urmărire penală este Victor Orândaș, cel care a plecat din R. Moldova înainte de a fi reținut.

Cei cinci judecători care au depus cereri la CSM, împreună cu alți nouă foști magistrați sunt judecați într-un alt dosar, deschis pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii. Acesta dosar se află încă în prima instanță, fără a fi pronunțate sentințe.

Revenirea celor cinci judecători în funcții este posibilă pentru că, inițial, în septembrie 2016, procurorul general a solicitat suspendarea a 17 magistrați vizați în dosarul „Laundromat” pentru infracțiunea de complicitate la spălare de bani. Ulterior, peste o săptămână, după ce CSM acceptase solicitarea procurorului general, acesta s-a adresat repetat la CSM pentru a obține acordul în vederea urmăririi penale a celor 17 magistrați și într-un alt dosar, pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii, dosar remis ulterior în judecată.

La a doua solicitare a procurorului general, magistrații nu au putut fi suspendați din funcție, pentru că ei erau deja suspendați în baza primei solicitări a procurorului general. Acum, după ce primul dosar, cel în baza căruia judecătorii au fost suspendați din funcție a fost clasat, a dispărut practic temeiul juridic prin care ei să fie suspendați din funcții, astfel că CSM, conform legii, este practic obligat să-i repună pe aceștia în funcție. 

Citiți și: Ultima oră! Judecătorii anchetați pentru complicitate la spălare de bani în dosarul „Laundromat”, scoși de sub urmărire penală de Procuratura Anticorupție. Cer CSM-ului restabilirea în funcții