Principală  —  IMPORTANTE   —   Președintele interimar a Consiliului Superior…

Președintele interimar a Consiliului Superior Magistraturii demisionează

Președintele interimar a Consiliului Superior a Magistraturii(CSM), Anatol Pahopol, demisionează. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către judecător în cadrul ședinței CSM).

Pahopol și-a motivat decizia prin ultima pronunțare a Curții Constituționale(CC), care a examinat cererea deputatului Platformei DA, Dinu Plîngău, și a decis să sisteze procesul la judecarea cererii de suspendare a legii nr. 67 din 21 mai 2020, ce se referă la CSM.

„Eu azi imi depun cererea de demisia din funcția de președinte interimar a CSM-ului. În ultimele săptămâni au fost critici la adresa mea privind activitatea mea în CSM. E o situație destul de delicată și interesantă. În aceste condiții nu vreau să rămân ostatic al unor situații, indiferent de decizia CC-ului în urma sesizării deputatului, am dreptul moral de a-mi cere demisia. Eu nu am dreptul moral să exercit interimatul funcției. Concursurile de azi vor fi desfășrate fără prezența mea. Astfel vă rog să acceptați cererea mea. O să părăsesc sala”, a declarat Pahopol la începutul ședinței.

Pahopol a fost detașat în vederea exercitării mandatului de membru al CSM ca urmare a intrării în vigoare a unor modificări ale Legii cu privire la CSM care prevăd că, „până la alegerea noilor membri al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor, vor suplini funcțiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”.

Anatol Pahopol a fost ales în calitate de membru suplean al CSM în cadrul Adunării Generale a judecătorilor din 20 octombrie 2017. Pahopol a deținut anterior funcția de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, și a activat în calitate de judecător în cadrul CA Chișinău. Potrivit magistrat.md, magistratul a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă în 2000.