Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Polițiști cu măști la redacție

Polițiști cu măști la redacție

Vara aceasta a apărut o tradiție nouă la ZdG. O dată la câteva săptămâni ne vizitează la redacție un polițist în uniformă și ne înaintează câte o scrisoare prin care ne obligă să divulgam sursele. 

Da, e pandemie, e bine să limităm cât mai mult interacțiunea directă, mai e și torid de cald, dar polițistul e la datorie, el vine o dată la câteva săptămâni și ne aduce o hârtie. Nu, nu se încrede Ministerul de Interne în internet sau măcar Poșta Moldovei sau telefon, sau tehnologii. Ministerul crede în polițistul care vizitează redacția. Da, polițistul îmbrăcat în negru, cu mască, care vine pe o temperatură de peste 30 de grade să îți aducă o scrisoare ca să divulgi sursa.

De fiecare dată le spun că nu vom divulga sursele nici morți, chiar dacă sursa ar fi ministrul lor. Pentru că ZdG își cunoaște meseria, drepturile și puterea cuvântului respectat. Dar ei revin. 

Ultima scrisoare a fost plină de neclarități. Inspectoratul de poliție Centru al mun.Chișinău ne-a cerut ”următoarea informație: Care a fost materialul probatoriu și sursa de informare care a stat la baza publicației redacției ZdG despre directorul Teatrului Dramatic Rus de Stat A.P.Cehov. Vă rugăm eliberarea copiilor actelor care confirmă cele menționate și posibilitatea audierii persoanelor implicate în cazul dat”, scrie în scrisoare semnată de Dorin Bînțu. 

Citind scrisoarea m-am gândit că probabil ZdG a publicat vre-un text în care cineva declară că directorul acestui teatru prepară la domiciliu bombe atomice, sau jupoaie oameni de vii, sau ascunde miliardul. Da, în asemenea cazuri am fi oferit poliției mai multe informații, dar oricum – probabil, nu și sursa. 

Deschid pagina web a ZdG să văd ce s-a scris despre acest director, încât a trebuit să vină polițistul. Dar care text anume? Au fost mai multe în ultimele luni. La 6 iunie 2020 ZdG a publicat un text în care toate sursele sunt deschise, iar un document ANI confirmă că directorul ar fi admis un conflict de interese. Ar trebui oare să divulgăm celor de la MAI că ANI și teatrul sunt instituții publice și se pot informa reciproc?  La 16 iulie 2020 ZdG a scris că Parlamentul s-a sesizat în privința unui conflict la acest teatru. Ar trebui oare să le divulgăm polițiștilor faptul că Parlamentul e o instituție publică și se pot adresa direct la ei? La 4 august 2020 ZdG a scris că directorul a fost suspendat din funcție, citând Ministerul Educației și Culturii. Să divulgăm polițiștilor că MECC e o instituție publică și pot afla la ei despre acest ordin așa cum am aflat și noi? Deci au fost multe texte, toate cu surse și date deschise și cu toată rânza noastră de reporteri care dezleagă enigme – nu ne-a fost clar la ce s-a referit Dorin Bînțu și instituția sa. 

Anterior, polițiștii ne-au vizitat în mod repetat somându-ne să divulgăm sursele în cazul unui text cu surse deschise despre o problemă la CSM. Deși am încercat să le explicăm pe degete că nu avem ce divulga, că e totul scris în știre, polițiștii insistă să le oferim ”răspuns oficial, în scris, pe foaie, cu antet, cu ștampilă, semnătură, nu prin internet dar așa pe foaie, să o aduceți la poliție”. 

Ultimului deja i-am promis. Că îmi voi face timp, cu o echipă de filmare, să vizitez sectoarele de poliție, să văd cum se nasc aceste idei în birourile lor. La modul ideal, aștept demult o comunicare profesională cu Internele, cu  CSM, cu Guvernul și Președinția. 

Dar realitatea e alta. Miercuri, în timp ce scriam aceste rânduri, SPPS-iștii au îngrădit accesul reporterilor la CEC, unde intrase președintele Dodon, ca acesta să nu fie deranjat cu întrebări.  În câteva zile urmează ședința judiciară după ce Igor Dodon ne-a acționat în judecată pentru un articol despre o vacanță a sa, despre care el însuși spune că nu mai ține minte cine i-a plătit-o. Straniu e că polițiștii în negru cu măști nu merg la el să-i ceară divulgarea surselor de finanțare. Nici la redacție nu vin să spună că vor să știe mai mult despre istoria cu kuliok-ul despre care s-a scris atât de mult.