Principală  —  IMPORTANTE   —   O nouă ședință a Legislativului…

O nouă ședință a Legislativului stabilită pentru luni. Chicu: „Vom merge la Parlament atât timp cât va fi necesar”. Opoziția: „Tupeul acestui Guvern nu are margini”

Membrii Biroului Perlament al Parlamentului au stabilit o nouă dată, luni, 6 iulie, atunci când deputații ar urma să se întrunească într-o nouă ședință plenară, cu aceeași ordine de zi, inclusiv proiectele prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, după ce ședințele stabilite pentru ieri și astăzi au eșuat. Anunțul a fost făcut de mai mulți deputați din opoziție, care au reiterat că premierul „caută pretext pentru demisie”.

Fracțiunile din opoziție au declarat că nu se vor prezența la ședința Legislativului atât timp cât Guvernul nu-și va retrage proiectele prin care și-a asumat răspuderea.

Am propus și un compromis: să ne adresăm din partea Biroului Permanent către executiv cu solicitarea de a-și retrage asumarea și angajamentului legislativului de a examina aceste modificări în decurs de cel mult 7 zile. Nici asta nu merge. 

M-am convins că guvernul Chicu nu dorește majorări de salarii, pensii și subvenții, ci caută un pretext pentru demisie. Dar nu înțeleg de ce a ales o cale atât de complicată. Admit că dl. Chicu a obosit să fie unealta electorală a lui Dodon și își dorește să fugă de pe corabia care naufragiază. Păi atunci, să iasă și să spună deschis acest lucru, iar după asta – să scrie cerere de demisie!”, a menționat vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari.

Deputatul PAS, Mihai Popșoi, a precizat că formațiunea din care face parte insistă ca proiectele propuse de Guvern prin angajarea răspunderii să fie aprobate, în mod transparent, prin procedură parlamentară.

„Cum poate un guvern incompetent și iresponsabil să-și asume răspunderea pentru ceva? Data trecută când au încercat, de fapt au promovat interesele dutyfree, tutunului, minereurilor lui Nichiforciuc. Acum ce scheme mai ascund? Noi insistam să dezbatem în mod transparent legile propuse așa încât sa ne asigurăm că părțile bune trec, iar pietrele ascunse nu. Ei doresc pe ascuns, deconectând Parlamentul. Așa nu merge! 

Știm ca vreți să plecați. Nu mai prelungiți agonia. Nu creați țării probleme în plus. E suficient câte le-ați făcut pînă acum. Oamenii merită un guvern responsabil, nu un premier ratat, arogant și incompetent! Oamenii merită și un Parlament care să-i reprezinte”, a declarat Popșoi.

Totuși, prim-ministrul Ion Chicu, a precizat că nu va renunța la asumarea răspunderii de către Guvern, chiar dacă opoziția va boicota ședințele Parlamentului cerând ca aceste proiecte să treacă prin procedură parlamentară.

În Parlament nu am reușit, până la moment, să prezentăm proiectele pentru care Guvernul, miercuri, și-a asumat răspunderea. Deja două zile la rând, o parte din deputați boicotează ședințele. Vreau să vă asigur că voi fi insistent. Voi îndeplini misiunea pe care mi-ați încredințato. Vom merge la Parlament atât timp cât va fi necesar”, a declarat Ion Chicu în debutul ședinței Guvernului de vineri, 3 iulie.

Executivul a aprobat hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020 nr. 174/2019, hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 173/2019, hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 nr.172/2019 și hotărârea pentru angajarea răspunderii asupra proiectului de lege cu privire la modificarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.