Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Chicu afirmă iar că și-ar…

Chicu afirmă iar că și-ar putea da demisia

Premierul R. Moldova, Ion Chicu, a declarat, în cadrul ediției din 2 iulie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că nu exclude că și-ar putea da demisia, susținând că „se blochează conștient activitatea Guvernului”.

Acesta s-a arătat nemulțumit de faptul că Parlamentul nu a avut ieri cvorum, iar pe ordinea de zi a ședinței erau proiectele asupra cărora Executivul și-a angajat răspunderea miercuri.

„Astăzi m-am ciocnit cu o situație când înțeleg foarte bine că se blochează conștient activitatea Guvernului, iar un blocaj de acest gen neapărat va avea consecințele negative pe care vreau să le evit printr-o demisie. Dacă lucrurile vor continua în felul următor, Guvernul nu are nicio posibilitate, niciun instrument de a gestiona lucrurile, adică… cumva… eu contribui la înrăutățirea situației mai departe, da? În asemenea cazuri hai să vedem ce facem, nu cred că pot să mai rămân.

Văd ce se întâmplă mâine, vedem zilele următoare, dar acesta este blocaj deschis al Guvernului. Noi degrabă nu vom putea nici finanța. Dacă Guvernul respectiv este neconstituțional, lipsit de instrumentul cum este angajarea răspunderii, hai să vedem ce facem, nu exclud nicio acțiune, inclusiv de demisie”, a menționat Chicu.

În același timp, șeful Executivului susține că o eventuală demisie ar însemna că „ne autoexcludem de la gestiunea lucrurilor într-o perioadă complicată și o schimbare în această perioadă ar însemna probleme mari”.

În luna mai, el spunea că își va da demisia dacă nu va mai fi susținut de majoritatea parlamentară, iar apoi s-a răzgândit.

În cadrul ediției din 26 iunie a emisiunii Пятница с Анатолием Голя de la RTR Moldova, Chicu a subliniat că nu își va da demisia, deoarece oricum va rămâne premier în exercițiu.

Miercuri, 1 iulie, Executivul a aprobat hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020 nr. 174/2019, hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 173/2019, hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 nr.172/2019 și hotărârea pentru angajarea răspunderii asupra proiectului de lege cu privire la modificarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

O nouă ședință a Cabinetului de miniștri este programată pentru astăzi, începând cu ora 13:00. Tot astăzi, la ora 10:00, va avea loc ședința Legislativului.

Actualmente, opoziția parlamentară insistă pe demiterea Executivului. Platforma DA a anunțat că este pregătită să înlocuiască întreg Cabinetul de miniștri.

Guvernul Chicu a fost învestit la 14 noiembrie 2019 cu voturile deputaților socialiști și democrați, fiind prezentat drept unul „tehnocrat”.