Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cinci dintre persoanele reținute în…

Cinci dintre persoanele reținute în cazul „elicopterelor produse la Criuleni” au devenit martori. Detalii de la PCCOCS

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) informează că dintre persoanele reținute pentru asamblarea clandestină a „elicopterelor produse la Criuleni”, în primele 24 de ore, în privința la cinci, procurorii au ajuns la concluzia că aceștia nu au avut vreun rol infracțional și au fost scoși de sub urmărire penală. Totodată, acestora le-a fost atribuit statutul de martori.

În următoarea zi, după audierea și stabilirea circumstanțelor în raport cu alte două persoane reținute, procurorii au dispus scoaterea și acestora de sub urmărire penală.

„La această etapă, urmărirea penală se focusează pe acțiunile infracționale ale altor trei persoane, iar din punct de vedere al acumulării probatoriului, vor fi dispuse un șir de expertize – tehnico-aeronautică, merceologică, informatică, precum și urmează a fi analizate toate actele (schițe, planuri și alte documente) – în vederea investigării faptei și nu a persoanelor (la moment, nicio persoană nu se află în detenție), menționează PCCOCS.

Instituția specializată a adăugat că va reveni cu noi amănunte odată cu avansarea investigațiilor.

Pe 30 iunie, PCCOCS de comun cu Inspectoratul Național de Investigații al IGP al MAI a anunțat despre documentarea, pe parcursul mai multor luni, a activității ilegale a unui grup de persoane bine organizat, specializat în producerea elicopterelor.

Aparatele de zbor, la aspect exterior identice modelului de elicoptere „Ka 26” erau produse în condiții clandestine, urmând a fi exportate ilegal în statele din spațiul CSI.

Majoritatea persoanelor implicate în procesul de producere și asamblare, inclusiv organizatorii și conducătorii „afacerii ilegale” sunt locuitori ai regiunii transnistrene.

Potrivit autorităților, liderul „afacerii” nu este pe teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova. Acesta este un bărbat cu vârsta de 64 de ani, fost angajat al unei structuri statale cu regim special de activitate. În cazul în care vor fi acumulate probe suficiente, în privința persoanei în cauză, se va decide potrivit legii.

Este de menționat că unul dintre reținuți – implicat chiar la debutul așa-numitei „afaceri” – a declarat că unele utilaje produse au fost deja experimentate, pe perioade scurte de timp, la decolare. Aceasta, însă, a avut loc cu riscuri enorme pentru viața și securitatea personalului implicat.