Principală  —  IMPORTANTE   —   Platforma DA, la masa de…

Platforma DA, la masa de discuții cu PAS, PDM și Pro Moldova. Demiterea actualului Guvern și instalarea unui Executiv european, tema consultărilor

Platforma DA confirmă că astăzi, 2 iulie, s-a așezat la masa de discuții cu reprezentanții Pro Moldova. Totodată, Platforma DA anunță că a inițiat o nouă rundă de consultări cu deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Democrat (PDM), iar tema discuțiilor a fost demiterea actualului Guvern și instalarea unui Executiv european.

 Demiterea actualului guvern și instalarea unui guvern european, anticriză, capabil să răspundă provocărilor crizelor sistemice, a reprezentat tema centrală în cadrul acestor consultări.

Consultările parlamentare au vizat și evaluarea tendințelor autoritare tot mai accentuate ale Președintelui Igor Dodon, urmate de asumarea răspunderii politice pentru rectificarea bugetului public de către Guvernul condus de prim-ministrul Ion Chicu, care ilustrează în opinia Platformei DA, o decizie eronată, contrară pre-eminenței puterii legislative într-o republică parlamentară”, se arată în comunicatul de presă emis de Platforma DA.

Președintele fracțiunii PAS în Parlament, Igor Grosu, a declarat pentru Ziarul de Gardă că cele două formațiuni s-au întrunit pentru a discuta situația actuală din Parlament, dar a fost abordat și subiectul ce privește demiterea actualului cabinet de miniștri.

Cu alte formațiuni noi nu am avut consultări. Am discutat doar cu Platforma DA. Tema discutată a fost despre ceea ce se întâmplă acum în Parlament – încercarea socialiștilor și a lui Dodon de a introduce prin ușa din spate aceste modificări la Legea bugetului. Acest gest este mai mult o încercare de a deconecta Parlamentul, de a-l subordona intereselor electorale ale lui Dodon. Noi, lejer, putem parcurge prin procedura parlamentară aceste legi și în timp record, dacă ne mobilizăm, putem ajunge la un numitor comun și vota modificările pentru medici, profesori și alte categorii din prima linie”, susține Grosu.

Deputatul PAS a precizat că va susține propunerea Platformei DA de a demite Guvernul Chicu, însă doar dacă vor fi identificate voturile necesare în acest sens.

Ei ne-au propus să discutăm și despre dimiterea acestui Guvern. Noi am menționat că păstrăm linia că acest Guvern trebuie să fie demis și, totodată, să ne asigurăm că avem voturi pentru numirea unui nou Executiv. Ei ne-au spus că urmează să discute și cu alte formațiuni, dar noi nu am participat”, ne-a comunicat parlamentarul.

Deputații Pro Moldova au anunțat că vor susține necesitatea învestirii unui nou Guvern.

„Deputații au menționat necesitatea examinării proiectelor așteptate de cetățeni, reclamând substituirea de către actuala majoritate a temelor vitale cu cele care vin în Parlament la indicația lui Igor Dodon exclusiv pentru a-i asigura un nou mandat la președinție. Părțile au abordat problema incompetenței probate a actualului executiv și au agreat necesitatea învestirii unui Guvern anti-criză”, susține cei de la PRO-Moldova.

În schimb, liderul PDM, Pavel Filip, a declarat pentru ZdG că astfel de discuții nu au fost purtate și declarațiile Platformei DA sunt „minciuni gogonate”.