Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consiliul Europei a recomandat ridicarea…

Consiliul Europei a recomandat ridicarea tuturor restricțiilor de călătorie pentru 15 țări non-UE, impuse în timpul pandemiei de Covid19. Moldova nu face parte din această listă

Foto: eu2018bg.bg

Cetățenii și rezidenții din 15 țări non-UE ar putea în curând să călătorească liber pe teritoriul Uniunii Europene. Consiliul Europei a decis să recomande ridicarea restricțiilor de călătorie impuse după pandemia de Covid 19 pentru Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japan, Montenegro, Morocco, New Zealand, Rwanda, Serbia, South Korea, Thailand, Tunisia, Uruguay și China.

După cum se vede, Moldova nu face parte din această listă, iar din țările Parteneriatului Estic, doar Georgia va beneficia din nou de regimul de circulație liberă fără niciun fel de restricții.

Potrivit comunicatului Consiliului, restricțiile vor fi ridicate pentru că aceste țări au reușit să îndeplinească mai multe condiții, printre care:

  • Numărul de noi cazuri de COVID-19 din ultimele 14 zile și raportate la 100 de mii de locuitori nu trebuie să fie mai mare decât media Europeană
  • Tendințe în descreștere sau cel puțin stabile a noilor cazuri de infectare pentru ultimele 14 zile
  • modul cum autoritățile gestionează criza de COVID-19, transparență, oferirea de date credibile despre teste, monitorizare, grad de contagiozitate, informații din surse deschise, dar și din rapoartele delegației Uniunii Europene în fiecare țară.

În ceea ce privește alte țări, printre care și Republica Moldova, restricțiile de călătorie nu vor fi aplicate doar în cazul celor care dețin o cetățenie a unui stat UE, sunt rezidenți ai unei țări europene sau călătoresc în UE cu un scop bine determinat și care să aibă și acte confirmative.

Consiliul Europei anunță că această listă va fi reînnoită după caz, o dată la fiecare 2 săptămâni.