Principală  —  IMPORTANTE   —   Viorica Dumbrăveanu: În Moldova nu…

Viorica Dumbrăveanu: În Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de reinfectare cu COVID19

Sursa: captură foto privesc.eu

3800 de pacienți infectați cu Covid19 din Republica Moldova se tratează la domiciliu, iar circa 2200 în spital. Cifrele au fost oferite de ministra Sănătății în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Viorica Dumbrăveanu spune că în spitale sunt internate doar persoanele cu forme grave și cele din grupul de risc, iar până la ziua de azi, în Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de reinfectare cu Covid19.

„Acasă rămân persoane care au forme ușoare, de regula medicamentele prescrise sunt pentru controlul temperaturii, paracetamol, în rest dacă persoana continuă să aibă febră și are nevoie de antibiotice pentru pneumonii, atunci nu mai poate fi vorba de tratament la domiciliu. În condițiile date, rămân la domiciliu doar pesoanele din afara grupului de risc”, a declarat ministra Sănătății.

Dumbrăveanu spune că toate spitalele raionale din Republica Moldova, cu excepția celui de la Ialoveni au fost activate în lupta cu virusul și că datorită noilor abordări, s-a reușit de a scoate presiunea de pe sistemul medical care se descurcă.

„Starea de urgenta ne-a scapăt de situația Italiei, Spaniei și am salvat sistemul medical. La prima etapă erau activate spitalele din Chișinău. A doua cele așa spus regionale, pe care le-am identificat nou, iar treptat am reusit să activam toate spitalele. Abia pe 10 aprilie am activat tratamentul la domiciliu și am activat centrul covid și astfel am scos încărcătura de pe spitalele din chișinau, inclusiv cu activarea testării la domiciliu, totul s-a făcut pe etape și cu cunosultarea specialiștilor, inclusiv de la OMS”, spune Viorica Dumbrăveanu.

În ceea ce privește moțiunea simplă depusă de PRO-Moldova, șefa de la sănătate spune că nu are de ce se teme și îi pare rău că unii dintre autorii moțiunii știu foarte bine care sunt problemele sistemului și știu foarte bine că vina nu aparține conducerii actuale sau celei precedente a ministerului, dar e o problemă de ani de zile.

„O să mergem cu demnitate și nu mă tem de acest cuvânt să răspundem la toate întrebările și ceea ce mă doare e ca sunt foarte mulți dintre cei care au semat moțiunea care știu foarte bine cu ce se confruntă sistemul de sănătate din punct de vedere al dotării, a resurselor umane, a politcilor, securitate și multe altele”, a încheiat Viorica Dumbrăveanu.