Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Parlamentul României a decis dublarea…

Parlamentul României a decis dublarea alocațiilor pentru copiii cu cetățenie română, după ce Guvernul a amânat legea până la 1 august 2020

Parlamentul României a adoptat legea de respingere a Ordonanței de Urgență(OUG) care amâna dublarea alocațiilor până la data de 1 august 2020. Au fost 209 voturi pentru respingerea OUG, 3 voturi împotrivă și 98 de abțineri. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, scrie Digi 24.

Dacă președintele promulgă legea, Guvernul ar trebui să crească alocația pentru copii până la suma de 300 de lei. Președintele are la dispoziție 20 de zile pentru promulgarea legii, însă o poate retrimite în Parlament.

Dublarea alocațiilor a fost amânată la începutul acestui an, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea adoptată de Parlament. Guvernul a susținut că în buget nu erau prevăzuți bani, astfel încât este nevoie ca legea să fie amânată până după rectificarea bugetară din vară. În luna decembrie a anului trecut, Camera Deputaţilor a votat, decizional, propunerea legislativă care prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani.

Conform Legii, alocațiile pentru copii vor fi stabilite după cum urmează:

  • 600 de lei (echivalentul a circa 2 400 de lei) pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 300 de lei (echivalentul a circa 1 200 de lei) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
  • 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Chiar dacă președintele Iohannis va promulga acest proiect de respingere a ordonanței, așa cum a promulgat și legea de dublare a alocației, Guvernul are posibilitatea emiterii unei noi ordonanțe prin care să amâne aplicarea acestei măsuri.