Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Câți deputați vor fi…

SONDAJ Câți deputați vor fi în viitorul legislativ

„Alegerile anticipate sunt posibile, dar nu sunt de dorit. Şi categoric nu PDM va provoca alegeri anticipate… Iar dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ele trebuie să se desfăşoare aşa cum au votat cetăţenii ţării la referendumul consultativ din 24 februarie, adică să fie aleşi 61 de deputaţi, nu 101”. Afirmațiile au fost făcute pentru presă de către preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip.

Anticipate după noi reguli? 61 de deputaţi în loc de 101?

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor

Nu, nu poate fi după reguli noi. Prin referendum a fost exprimată voinţa poporului. Atât. Mai departe ea trebuie formalizată, adică îmbrăcată în norme juridice concrete. Pentru asta trebuiesc făcute modificări în Constituţie, Codul Electoral şi în toate celelalte legislații ordinare, care într-o măsură sau alta au tangență cu procedurile electorale. Fără formalizare nu poate fi realizată nici o normă juridică. Punct. Şi aceste modificări trebuiesc făcute cu votul a 2/3 din numărul de deputaţi şi de către un parlament funcţional – lucru pe care încă nu-l avem, parlamentul nu s-a constituit, organele de conducere încă nu sunt alese. Aşa că declaraţia lui Pavel Filip este una politică, populistă. Nimic mai mult.

Pavel Postică, Asociaţia „Promo Lex”

Să vedem, dacă e posibil. Numărul de 101 e prevăzut în Constituţie. Pentru a schimba 101 cu 61 trebuie modificată Constituţia. Există o serie de proceduri, termeni, care trebuie respectaţi… Mai curând de noiembrie nu va fi posibilă modificatrea Constituţiei. Şi asta în cazul unui scenariu foarte optimist, pentru că la aproape două luni de la alegeri noi nu avem parlamentul format, nu avem o majoritate constituţională, iar preşedintele Igor Dodon a anunţat că dacă până pe 21 iunie nu va fi creată o majoritate parlamentară, parlamentul va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri anticipate. Aşa că, dacă vor fi anunţate anticipate, viitorul parlament va fi ales tot din 101 de deputați. Dl Filip s-a grăbit cu declarațiile, aşa cum se întâmplă de foarte multe ori în politică.

Vitalia Pavlicenco, Partidul Naţional Liberal

E devreme pentru asta. Ceea ce s-a votat la referendum, trebuie consolidat prin avizul Curţii Constituţionale şi votul parlamentului, iar parlamentul nou ales e pe baricade. Deocamdată nu se arată să avem o majoritate constituțională în parlament. Cine să voteze modificarea Constituției şi când, că nu mai rămâne timp. Mie mi se par, astfel de declarații, riscante în primul rând, pentru cei care le fac şi imaginea partidelor din partea cărora le fac, în situația în care reducerea numărului de deputați nu se poate întâmpla. În al doilea rând, declarația dlui Filip ar putea însemna o presiune asupra Blocului ACUM, dar poate şi a socialiștilor, pentru a-i face mai pliabili în ideea creării unei majorități parlamentare controlate de PD. Adie ușor a şantaj.

Vlad Gribincea, Centrul de Resurse Juridice

Constituţia, la ziua de azi, prevede că, în Parlament, sunt 101 de deputaţi. Pe 24 februarie, am avut un referendum consultativ şi nu de modificare a Constituției. Pentru modificarea Constituției e nevoie de inițierea procedurii. Legea spune că dezbaterea de către Parlament a proiectului de lege constituţională începe după expirarea termenului de 6 luni din momentul prezentării proiectului în cauză, împreună cu avizul Curţii Constituţionale. Ar mai fi nevoie și de votul a 67 de deputaţi. Deocamdată, nimeni nu a iniţiat modificarea Constituţiei. Legea Supremă, nefiind modificată, nu putem vorbi despre alegerea unui număr redus de deputaţi.

Sergiu Mocanu, Mişcarea Politică „Antimafie”

Declaraţia asta a lui Filip mi s-a părut spusă într-un moment de lipsă de inspiraţie. Nu cred că Filip a spus-o cu intenții. Ceea ce observ eu e că PDM este acum antrenat într-un ping-pong cu cei de la ACUM şi încearcă, în fel și chip, să-i sperie cu alegeri anticipate, pentru că cei care, de fapt, nu se tem de anticipate sunt cei din PD. Ceilalți nu mai au bani şi resurse pentru o nouă campanie. Are doar Plahotniuc. Ceea ce văd eu real la ora actuală, singura modificare care ar putea fi făcută fără mare bătaie de cap, avize şi alte lucruri, ar fi revenirea la Codul Electoral care a existat, privind votul proporțional. În cazul în care s-ar face alegeri anticipate şi ar avea voință socialiștii şi Blocul ACUM să revină la acest Cod, ar fi singurul lucru care merită făcut. În rest, sunt aberaţii juridice. Nu prea văd cum ar putea ei reduce numărul de deputaţi, pentru că trebuie modificată Constituţia, alte legi. Iar PDM nu are decât 30 de mandate. Cu ale lui Şor – 37 din 101.
Pentru conformitate, P.G.